26.02.2022-10:03 (Son Güncelleme:26.02.2022-10:02)


1

Geçtiğimiz yaz hava sıcaklığı 50 dereceye ulaştı

Geçtiğimiz yaz hava sıcaklığı 50 dereceye ulaştı

Geçtiğimiz yaz yaşanan hava sıcaklığı sonrası derecenin 50’yi bulmasıyla 808 kişi Kanada’da hayatını kaybetmişti. Bir diğer yandan ise Avrupa’da sel felaketleri yaşanmış yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve dünya ekonomik olarak oldukça zarara uğramıştır.



2

Yaşanan bu felaketler birçok kişi tarafından kıyamet alameti olarak yorumlanmaya başladı. Son olarak ise içinde bulunduğumuz koronavirüs süreci, gelmiş geçmiş en büyük salgınlardan biri olarak adlandırılırken bir yanda kıyamet gününün oldukça yaklaştığına işaret ettiği belirtiliyor.



3

Bilim insanları kıyametin yaklaştığını ve bu büyük tufandan korunmak için Tazmanya adasında “Dünya’nın Karakutusu” olarak isimlendirilen bir yapı inşa etmeye başladı.



4

Kıyametten koruyacağı düşünülen bu yapı, uçakta felaket anında sebebin ne olduğunu anlamak için kullanılan karakutudan ilham alınarak tasarlandı. Tıpkı uçak kazalarında olduğu gibi bu monolit, iklim krizinin sebep olabileceği “kıyameti” anlatan ipuçlarına ev sahipliği yapacak.



5

Bilim İnsanları yapılan karakutunun kıyamet sonrasında sığınakçıları koruyacağını düşündükleri için, karakutuyu tasarlarken her detayı düşünmüşler. Tazmanya’daki monolitte, Güneş enerjisiyle çalışan sabit diskler bulunuyor. Bu diskler her gün dünyanın karşılaştığı iklim sorunuyla ilgili bilimsel araştırmalarla güncellenecek



6

Bu sayede küresel ısınma, türlerin yok oluşu, çevre kirliliği, iklim değişikliği ve bunların insan sağlığı üzerindeki etkileri kayıt altına alınabilecek ve hayatta kalan insanlar tarafından kullanılabilecek. Proje; pazarlama ajansı Clemenger BBDO, sanat kolektifi The Glue Society ve Tazmanya Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanlarının ortaklığıyla geliştiriliyor.



7

Karakutu olarak Tazmnaya’da inşa edilen bu projeni “kıyametten” sonra yeniden evrimleşecek ya da Dünya’yı ziyaret edecek zeki canlılara 21. yüzyılda insanlığın başına ne gibi felaketlerin geldiğini anlatmak için kullanılabileceği düşünülüyor.



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr