Kış mevsimindeki hamilelerin dikkat etmesi gereken hususlar!

Hamilelik bünyeden bünyeye değişmekle beraber sağlıklı beslenme, hareket halinde olmak sürecinin kolay atlatılmasında da oldukça yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda mevsimine göre beslenme ve hareket etmekte önemli bir husus. Kış mevsiminde olmamıza istinaden peki, "Kış hamileliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kış hamileliğinde beslenme nasıl olmalıdır? Kışın hamileler nelere dikkat etmeli?" sorularının yanıtını sizler için detaylandırdık.

18.12.2023-13:44 - (Son Güncelleme: 18.12.2023-17:53) Kış mevsimindeki hamilelerin dikkat etmesi gereken hususlar!

Soğuk ve kapalı kış aylarının kendine özgü şartları nedeniyle hamilelik yaz aylarına göre çok daha farklı ve zorlu yaşanabiliyor. Kapalı ve kalabalık mekanlarda solunum ve damlacıklar nedeniyle kolayca bulaşan virüsler hastalıkların hızla yaygınlaşmasına neden olurken, güneşli günlerin azalmasıyla D vitamini eksikliği artıyor, hamilelik dönemindeki ruhsal değişikliklere bir de kışın kasvetli yapısının getirdiği sorunların eklenmesi anne adaylarını daha da zorlayıcı işin içinden çıkamayaak bir hal alabiliyor.

Uzman doktorun, kış hamilelerine beslenme önerileri

Kış mevsiminde hamileler

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Dilek hamilelikte 6 kış kriterini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

C vitamini ile sütü beraber tüketmeyin

Kış sebze ve meyveleri hamilelikte çok gerekli vitamin ve mineraller içerdiğinden mutlaka yeterince tüketin. Kış besinlerinin bol lif özelliği de, hamilelikte çok sık görülen kabızlık şikayetini azaltıyor. Balığı ise gerek protein gerek omega-3 yağ asitleri yönünden zengin olmasından dolayı haftada bir kez buğulama ya da ızgara olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Ülkemizde hamilelik dönemine çoğunlukla demir eksikliği ile başlandığından, hekiminizin önereceği demir desteğini uygulamanız çok önemli. Sebze ve meyveler yoluyla alınan C vitamini de, demir vitaminlerinin bağırsaklardan daha iyi emilmesini sağlıyor. Süt ve süt ürünleri, demirin emilimini azalttığından birlikte tüketmeyin.

Spor yapmayı ihmal etmeyin

Kış aylarında azalan güneş nedeniyle D vitamini eksikliği arttığından, eve kapanarak bu sorunu daha da artırmayın. Günde 30 dakika yürüyüş yapmaya çalışın. Hava sıcaklığının nispeten daha yüksek olduğu günlerde, öğle saatlerinde, açık havada mümkünse bir saatinizi geçirin. Kış mevsiminde vücudumuz soğuk havayla birlikte tembelleştiğinden meditasyon, yoga ve pilates yaparak hareketlendirin. 

Öpücüklerden biraz uzak durun

Kış ayları başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere hastalıkların kolayca yayılmasına neden oluyor. Kalabalık ve kapalı mekanlar, yeterince havalandırılmayan ortamlar gerek solunum gerekse temas yoluyla virüslerin hızla bulaşmasına yol açıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerden kaçının, öpüşmek yerine başınızla selam verin hatta tokalaşmayın. Çünkü tokalaşmak bile bulaş riskini artırıyor.Hekiminize danışarak grip aşısı olmanızda fayda var.

Vücut ısısına dikkat edin

Kış aylarında hamilelerin vücut ısılarını korumaları önemli. Isıyı vücuda hapseden, nem ve hava değişimine izin vermeyen sıkı dokunmuş, sentetik lifleri yoğun içeren giysilerden, derinin nemli kalmasına yol açması nedeniyle kaçınılması gerekiyor. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmeli. Ayaklarınızı sıcak tutmak, soğuktan korumak için pamuklu veya yünlü çorap giyin. 

Ortam nemli olması gerekir

Kuru havanın solunum yolları üzerindeki etkileri nedeni ile evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler gibi tedbirlerle nemlendirmek faydalı. Hamilelerin düzenli olarak her gün evlerini havalandırarak temiz havanın içeri, kirli havanın ise dışarı çıkışını sağlamaları gerekiyor. Evlerde bulunan en büyük hava kirliliği yaratan koşullar; kullanılan (doğalgaz, tütün ürünleri, tozlar, nemli ortamlar) ürünlerin hepsi evde kirlilik yapıyor ve hamilelerin sağlıklarını büyük ölçüde etkiliyor.

Arkadaşlarınızla iletişim halinde olun

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Dilek, ”Kış aylarının sizi depresyona sokmasına izin vermeyin. Mevsim dönümlerinde sürekli soğuk ve kapalı hava, evde uzun dönem kalmak, hamilelik dönemindeki duygusal değişikliklerle bir araya geldiğinde depresyona yol açabilir. Seyahat etmek, temiz havada zaman geçirmek, aile ve arkadaş ziyaretleri depresyonun oluşmasını engeller” şeklinde konuştu.

Hamile kadınlar kışın eve kapanmamalı!

Kış mevsiminde hamileler

Diğer bir önemli isim, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, kış gebeliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kış hamileliğinin gebeliğin temelini oluşturan beslenme diyeti için daha avantajlı olduğunu belirten Handemir, hamile kadınlara, 'eve kapanmayın' uyarısında bulunarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bir annenin gebelik için en önemli hedefi bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almasıdır. Bu süreçte annenin sağlığı da çok önemlidir. Kış aylarında virüslerden korunmak gerekir" dedi.

Mevsimine göre meyve-sebze tüketin

Kış aylarının beslenme açısından avantajlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hamdemir, şunları söyledi: "Kış ayları C vitamini yönünden zengin bir dönemdir. Karnabahar, brokoli, lahana, ıspanak, pırasa, kereviz maydanoz, dereotu, kabak, turp, patates, patlıcan ve havuç gibi sebzeler; portakal, mandalina, ayva, nar, greyfurt, elma gibi meyveler gebelerin tüketmesi gereken yiyeceklerin başında gelir. Hayvansal besinleri tüketmek bebeğinizin protein yönünden desteklenmesi açısından büyük önem taşır. Et, yumurta, kuru baklagiller protein ve demir içerir. Bebekte beyin, kas, diş ve kan yapımını sağlar. Vejetaryenseniz ya da et tüketemiyorsanız B12 vitamini takviyesi gerekebilir. Kalsiyum bebeğin 8'inci haftadan itibaren oluşan kemik ve dişleri için gereklidir ve gebelikte normalin iki katı kalsiyum almak gerekir. Anneden bebeğe geçen yani sürekli kayba uğrayan bir elementtir ve karşılanması gerekir."

Grip aşısı yaptırılabilirsiniz

Gebelerin, viral enfeksiyona yatkınlığı nedeniyle grip aşısı yaptırabileceğini dile getiren Prof. Dr. Hamdemir şu ifadeleri kullandı: "Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaşır. Gebelerin viral enfeksiyona yatkınlığı nedeniyle grip aşısı yaptırmalarına izin verilebilir. Gebelikte ilaç kullanılmaz diye düşünülür ancak gebelikte soğuk algınlığı yaşıyorsak ve bu viral enfeksiyon, ateş, burun akıntısı ya da balgam akışıyla birlikte seyrediyorsa kesinlikle doktorla iletişime geçip ilaç tedavisine başlamak gerekir. Bitki çayları olarak ıhlamur-tarçın önerilebilir. Evi her gün havalandırmak gerekir. Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaştığı için eller sık sık yıkanmalıdır." 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Birgül Karakoç beslenmeden spora, giyim alışkanlıklarından cilt bakımına kadar kış mevsiminde dikkat edilmesi gereken alışkanlıkları anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Sarımsağının tüketimini önemseyin

Bir diş sarımsak içerdiği 5 mg kalsiyum, 12 mg potasyum ve 100'den fazla sülfürik bileşikler sayesinde bakteriler ve enfeksiyonlarla savaşacak kadar güçlü bir besin. Hamilelik döneminde günde bir diş sarımsak yemenizde fayda var.

sarımsak

İçeceğinize bir parça safran katın

Günde en az 8 bardak su içmek vücut direncini artıran önemli bir faktör. Ayrıca içeceğinize, mesela sütünüze bir parça safran koymanız da vücut direncinizi artırmaya katkıda bulunacaktır. Çünkü safran içerdiği zengin mineral ve vitaminler bakımından insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip.

Uykuya dikkat

Uyku önemli bir koruyucu mekanizma. Her gece aynı saatte uyumaya çalışın ve uyku düzeninizi düzenlemeye yardımcı olmak için her sabah aynı saatte uyanın. Yatakta rahatça konumlanmak için vücut yastıklarını kullanmayı deneyin ve yatağa gitmeden önce tuvaleti mutlaka kullanın. Sıcak değil, ılık suyla banyo yapın. Cildinizin kurumasını önlemek için hafif sabunlar kullanın. Sıcak su kurumayı artırmasının yanı sıra cildi kaşındırabileceği için günlük banyonuzu ılık suyla yapın. Duşta veya sonrasında cilt nemlendiricisi kullanın. Günlük vitamin, protein ve güneş koruyucusu içeren bir krem kullanmanız da faydalı olacaktır.

Bu hareketlerden kaçının

Çok ağır kaldırmayın, taşımayın, çünkü hamilelik sırasında bağlar daha yumuşar ve gevşer. Bunun sonucunda da düşme, vurma, çarpma, bel- omurga yaralanmaları, fıtıklar gibi önemli sorunlar gelişebiliyor. Aynı nedenle kürek çekmeyin veya kar temizleme girişiminde de bulunmayın.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal