Kiracıları ilgilendiren gelişme: O detayı göstererek indirim talep edilebilir

Son zamanlarda artan konut fiyatları kiralarda da yükselişe sebep oldu. Fakat bazı konularda kiracı ile ev sahibi arasında anlaşmazlıklar yaşamaya devam ediyor. Yeni uygulamaya göre bir sene boyunca yalnızca yüzde 25 kira artışı yapılabiliyor. Fakat pek çok kiracı, bu uygulamadan haberi olmadan gerekenden çok daha fazla kira ödüyor. İşte merak edilenler...

12.10.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 12.10.2022-16:51) Kiracıları ilgilendiren gelişme: O detayı göstererek indirim talep edilebilir

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki kira tartışmaları artan konut fiyatlarıyla beraber iyice alevlendi. Yasalar tarafından güvence altına alınmasına rağmen kiracılar gerekenden çok daha fazla kira ödemeye devam ediyor. Yeni uygulamaya göre bir sene boyunca yalnızca yüzde 25 kira artışı yapılabiliyor. Fakat pek çok kiracı, bu uygulamadan haberi olmadan gerekenden çok daha fazla kira ödüyor.

Kiracı gerekçesiz olarak çıkarılamaz

Kiracı ve ev sahibi ilişkisini düzenlemek için ülkemizde 2011'den beri “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” uygulanıyor. Bu nedenle öncelikle, kira sözleşmesini imzalamadan önce her detayın dikkatlice okunması gerekiyor.

Söz konusu kanunda yer alan maddelere göre ev sahibi haklı bir gerekçesi olmadığı durumda kiracıyı evden çıkaramaz. Ancak kiralanan mülk sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse kiracının çıkması talep edilebilir.

Ev sahibi kiracı

Mülkün tadilatı ev sahibine aittir

Kiralık evdeki gerekli tadilat masrafları ev sahibine aittir. Kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşma olması durumunda kiracı mülkü yenileyebilir ve bunun karşılığında kira bedelini daha az ödeyebilir. Bu durumda faturalar iyice analiz edilmelidir. Kiracının, kiraladığı mülkü başkasına kiralama hakkı (mülke zarar gelmemesi şartıyla) bulunuyor. Bunun için mülk sabinin yazılı onayı gerekir.

Gereğinden fazla kira alınamaz

Kiracı, kirayı zamanında ödemelidir. Ancak geç ödeme durumlarında mülk sahibi, fazla ödeme talep edemez. Öte yandan kira ödenmez ise ev sahibinin, kiracıyı tahliye etmek için dava açma hakkı bulunuyor. Eğer kiracı, evde sonradan oluşan kusurlar nedeniyle evi yeterince kullanamazsa ev sahibinden, sorunları gidermesini talep edebilir. Sorunların giderilmemesi durumunda ise kiracı, kira bedelinde indirim talep edebilir.

Kiracı ve ev sahibinin hakları ise şu şekildedir:

- Sigorta ve vergi gibi ödemeler, sözleşmede aksi beyan edilmedikçe mülk sahibinin ödeme kapsamındadır.

- Mülk sahibi, kiracıya mülkü verdiği gibi teslim aldıysa depozitosunu ödemek zorundadır. Ancak mülkte hasar var ise depozitoyu ödemez.

- Kiracı, zamanın yıpratıcılığından dolayı eskiyen eşyaların durumundan sorumlu tutulamaz.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal