Kiracılardan komisyon almaya çalışanların başı belada: Bunu yapanlar 1 yıllık kira ödeyecek

Son zamanlarda kiracıların sıklıkla şikayet ettiği bir durum olan ‘’1 kira bedeli’’ tutarındaki komisyon konusunda hukukçuların ev sahiplerine önemli bir uyarısı bulunuyor. Buna göre kiracılardan komisyon almaya çalışanlar evden çıkarttığı kiracısına en az 1 yıllık kira ödeyecek. İşte ayrıntılar...

19.08.2022-09:08 - (Son Güncelleme: 19.08.2022-12:22) Kiracılardan komisyon almaya çalışanların başı belada: Bunu yapanlar 1 yıllık kira ödeyecek

Türkiye’nin genelinde artan konut fiyatları sonrasında bir çok ev sahibi evlerinden daha fazla gelir elde etmek için kiracılarını çıkarıp yerine daha yüksek kira ödeyebilecek kişileri alabiliyor. Bunu yapan ev sahipleri kiracılarına gerekçe olarak akrabalarının veya yakın dostlarının geleceği gibi etik olmayan nedenleri sunuyor. Son zamanlarda kiracıların sıklıkla şikayet ettiği bir durum olan ‘’1 kira bedeli’’ tutarındaki komisyon konusunda hukukçuların ev sahiplerine önemli bir uyarısı bulunuyor. Buna göre kiracılardan komisyon almaya çalışanlar evden çıkarttığı kiracısına en az 1 yıllık kira ödeyecek. 

Ev sahipleri dikkatli olmalı

Ev sahiplerinin daha yüksek kira ödeyebilecek müşteriler bulmak için mevcut kiracılarını basit bahanelerle evden çıkarması konusu son haftalarda oldukça sık rastlanıyor. Emlakçıların komisyon almak için ev sahipleriyle anlaşıp kiracıları mağdur etmesi ve sistemli olarak kira fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle ev sahipleriyle kiracılar mahkemelik oluyor. Hukukçular bu türde bahanelerle evden çıkarılan kiracıların dava açarak ev sahiplerinden tazminat alabileceğini kaydediyor. 

Ev sahibi kiracı evden çıkarma

En az 1 yıllık kira bedeli öder

Avukat Sinan Bora konu hakkında "Evin ihtiyaç sebebiyle tahliye edilmesi halinde, Türk Borçlar Kanunu'nun 355. hükmü gereği, evin eski kiracıdan başkasına kiralanması 3 yıl süreyle yasaklanmıştır. Bu gibi hallerde ev sahipleri eski kiracısına, son yıl aldığı 1 yıllık kira bedelinden az olmayacak kadar tazminat öder. Bunun yanında Türk Ceza Kanunu'nun 237. maddesinde düzenlenen 'fiyatları etkileme suçu' da oluşuyor. Kiracılar kendilerinden fahiş zam isteyen ev sahipleri ve emlakçılar hakkında suç duyurusunda bulunabilir" diye konuştu.

İhtarnamede evden çıkarma konusunda bir madde yer almalı

Ev sahiplerinin kiracıları sözlü olarak evden çıkarmalarının kanuna aykırı olduğunu söyleyen Avukat Mustafa Oruç, "Sözlü bildirimle kira sözleşmesi feshedilemez. İhtarname şart. Bunda da sözleşmeyi hangi nedenle feshettiğini açık şekilde belirtmesi gerek. Genelde kendisi, alt veya üst soyunun ihtiyacı nedeniyle evin boşaltılması isteniyor. Ev sahibinin böyle bir hakkı var. Ancak bu ev 3 yıl içinde gerekçe gösterilen kişiye değil de başkasına kiralanırsa, eski kiracı lehine 1 yıllık kira miktarı kadar tazminat ödenmesine hükmedilir." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal