Kira Artışlarına Kamulaştırma Kararı

Almanya'nın başkenti Berlin'de uzun bir süredir devam eden kira artışları için referanduma gidildi.

27.09.2021-16:04 - (Son Güncelleme: 27.09.2021-16:04) Kira Artışlarına Kamulaştırma Kararı

Almanya'nın başkenti Berlin'de, binlerce konutun kamulaştırılması maksadıyla gerçekleştirilen referandumdan 'evet' kararı çıktı. Nüfusu 3,6 milyon olan Berlin'de yaklaşık olarak 1,8 milyon kadar kayıtlı seçmen genel seçimler ile birlikte 'konutların kamulaştırılması' için sandık başındaydı. Konut sorununa kamu temelli bir çözüm sunarak sonlandırmaya yönelik bağlayıcı olmayan referandumda 240 binden fazla apartmanın emlak şirketlerinden alınarak kamulaştırılması adına seçmenlerin yaklaşık olarak yüzde.

BERLİN'DE NÜFUSUN YÜZDE 84'Ü KİRADA OTURUYOR

Berlin'de 3 bin fazla konuta sahip olan özel emlak şirketlerinin Almanya Anayasası'nın 15. maddesince kamulaştırılması neticesinde malvarlıklarının kamu mülkiyetine aktarılmasına yönelik yapılan referandum eyalet hükümetine tavsiye niteliğinde bulunan, sonuçların siyasiler ve emlak şirketleri üzerinde olası bir baskı oluşturması öngörülüyor. Bir başka yandan da şehirde yaşamını sürdüren nüfusun yüzde 84'ü kirada oturduğu başkentte ortalama kira fiyatları ise 2010 yılından bu yana yüzde 86 arttı.

Bu arada, Berlin eyalet hükümetinin de ev kiralarına 2020 yılından itibaren 5 yıl süresince dondurma yönündeki almış olduğu karar (Mietendeckel Kanunu) nisan ayında Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olarak kabul edilerek iptal edilmişti.


KİRA ARTIŞLARI PROTESTO EDİLDİ

Karardan bu yana kentte kira artışlarına yönelik protestolar düzenleniyordu. Berlin'de 2004 özelleştirme sürecinde yaklaşık olarak 100 bin konut Vonovia ve Deutsche Wohnen gibi emlak şirketlerine, metrekare başına 1.100 Avro'dan satış işlemi yapılmıştı. Bugünse söz konusu bu konutların metrekare fiyatı 3 bin Avro'nun üzerinde seyrediyor.

Bir başka yandan, Almanya'nın en büyük kiralama şirketi olan Vonovia, yaklaşık olarak 18 milyar Avro karşılığında piyasada içerisinde iki numaralı Deutsche Wohnen'i almak için anlaşmaya varmıştı. Şirketler birleşmelerin onaylanması adına Vonovia ve Deutsche Wohnen, belediye konut şirketlerine daha şimdiden 14 bin 750 daire satmak durumuyla karşı karşıya kalmıştı. Şirketler, çoğunluğu Almanya'da değeri 80 milyar Avro'yu aşan 550 bin dairenin sahibi konumunda yer alıyor.

Vonovia Üst Yöneticisi (CEO) Rolf Buch, yapmış olduğu açıklamada, referandumdan sonra Berlin'de konut sıkıntısına yönelik yapıcı bir çözüm istemiş olduklarını ifade etti. Buch, 'Yeni eyalet hükümeti ve ilgili sosyal kurumlarla Berlin konut piyasasındaki zorlukların üstesinden gelmeye hazırız.' açıklamasında bulundu.


ALMANYA'DA KİRALIK EVLER NE KADAR?

Sıradan ve ortalama bir biçimde tek odalı evlerde kiralar 290 Euro'dan başlayıp 850 Euro'lara kadar yükselebiliyor. İki odalı evlerde kira fiyatları ise 420 Euro ile 980 Euro aralığında değişkenlik gösteriyor. Üç odalı evlere 650 Euro 1250 Euro aralığında kiralar ödenirken, dört odalı evlerde ise kiralar 950 Euro ile 2200 Euro arasında değişkenlik gösteriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal