Almanya’daki Genel Seçimden Sosyal Demokrat Parti Birinci Çıktı!

Almanya'da dün gerçekleşen genel seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Olaf Scholz, kullanılan oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci oldu.

27.09.2021-10:04 - (Son Güncelleme: 27.09.2021-15:39) Almanya’daki Genel Seçimden Sosyal Demokrat Parti Birinci Çıktı!

16 yıldır Başbakanlık görevini sürdüren Angele Merkel, dün gerçekleşen seçimlere aday olamayacağını duyurmuştu. Yaklaşık 60,4 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde Maliye Bakanı Olaf Scholz'u aday gösteren Sosyal Demokrat Partisi verilen oyların yüzde 25,7’sini alarak birinci çıktı.

CDU ve kardeş parti konumunda bulunan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) oluşan koalisyon, 2017'deki seçimler ile kıyaslandığında 8,9 puan azaldı. Koalisyon partisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu. 

Almanya Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için gerçekleşen genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı. 


ALMANYA'DA UZUN SÜRE SONRA İLK DEFA

Sosyal Demokrat Partisi, 2017 seçimlerine kıyasla dün gerçekleşen seçimlerde puanını 5,2 arttırdı ve 2002 seçimlerinden bu yana ilk defa sandıktan birinci çıktı. 

Hristiyan Birliği oluşan koalisyan partisi (CDU/CSU) ise yüzde 24,1'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. 

Yeşiller Partisi seçimlerdeki oy oranını eski seçimlere kıyasla 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü çıktı. 

Hür Demokrat Parti (FDP) ise oy oranını eski seçimlere kıyasla 0,7 puan yükselterek yüzde 11,5 ile seçimden dördüncü sıradan çıktı. 

Göçmen ve İslam karşıtı olarak kendilerini tanıtan Almanya için Alternatif Partisi ise eski seçimlere göre oy oranında 2,3 puan düşüş yaşayarak 10,3 ile beşinci parti oldu. 

Sol Parti de bir önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybederek 4,9 ile altıncı parti çıktı. Sol Parti, yüzde 5'lik seçim barajını geçememesine rağmen en az 3 bölgeden milletvekili çıkardığı için Alman Seçim Yasası'na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı ve mecliste grup olarak temsil edilecek. 

ALMANYA'DAKİ SON SONUÇLARA GÖRE MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI NASIL

Geçici resmi sonuçlara göre Alman meclisteki milletvekili dağılımı şöyle oldu: SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39

ALMANYA'DA BİR TARAF MUTLU BİR TARAF ÜZGÜN

Sosyal Demokrat Partisi Genel Sekreteri Lars Klingbeil, düzenlenen anket sonuçlarının parti cephesi tarafından büyük bir mutlulukla karşılandığını dile getirdiği. Yaptığı açıklamada, ‘Sosyal Demokrat Partisinin seçimleri kazandığı açıktır, gelecek hükümeti biz kuracağız’ ifadelerini kullandı.

Hristiyan Birlik cephesi ise yapılan anketin sonuçlarını "acı bir kayıp" olarak nitelendirildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal