Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım? TC kimlik kartı kayıp bildirimi nasıl yapılır? E-devlet kayıp kimlik başvurusu

Kişiye özel resmi belge niteliği taşıyan kimlik kartı kaybı ile ilgili merak edilen çok fazla soruyla karşılaşılıyor. Bunlardan bazıları 'Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?' 'TC kimlik kartı kayıp bildirimi nasıl yapılır?' şeklinde olurken e-devlet kayıp kimlik başvurusu hakkında detaylı bilgiler sizler için derledik.

21.03.2022-22:17 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-22:17) Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım? TC kimlik kartı kayıp bildirimi nasıl yapılır? E-devlet kayıp kimlik başvurusu

Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?Ülke tarafından vatandaşlarına verilen ve tüm kişisel bilgilerini içerisine alan resmi belge niteliğindeki kimlik kartları, kişilerin mutlaka yanından ayırmamaları gereken bir belgedir. Kimlik kartlarının olası bir durumda kaybedilmesi halinde ise yapılacak başvuruyla kaybolan kimlik kartının bir yenisi kolaylıkla çıkarılabiliyor.


Çok önceden kimlik kartları kaybolduğunda endişe veren durumlar ortaya çıkardı. Kayıp kimlik kartı gazete veya Emniyet Müdürlüğüne ilan verilerek bildiriliyordu. Değişen teknolojik sistemle birlikte artık buru durum da ortadan kalkmış oldu. 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski kimlik kartlarının yerini yeniden düzenlenen çipli kimlik kartları aldı. 15 yaşını tamamlayan tüm bireyler TC Kimlik Kartı başvurusu yaparak, yeni biyometrik verileri içeren ve biyometrik fotoğrafıyla imzası da bulunan kimlik kartlarını alabiliyorlar. 

Olası bir kaybolma durumunda ise kişinin neler yapabileceği konusu da son zamanların en çok araştırıların konularından biri haline geldi. TC kimlik kartı ile ilgili kayıp bildiriminin nasıl yapılacağını merak eden vatandaşlar 'Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?' sorusuna yanıt arıyorlar. 

Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?

Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?

Kimlik kartının kaybedilmesi durumunda ilk olarak kayıp çalıntı bildirimi yapılması gerekiyor. Bu bildirim yapıldıktan sonra mevcut kartının hemen iptal ediliyor. Kayıp çalıntı bildirimi için vatandaşlar Alo 199 çağrı merkezini arayıp bildirim yapabilirler. Kimlik kartını kaybeden kişi daha sonra Nüfus Müdürlüğü'ne giderek kayıp kimlik kartı için müracaat etmesi de gerekecek. 

Kayıp kimliğini yeniden çıkarmak isteyen kişi, Nüfus Müdürlüğü'ne gitmeden önce mutlaka randevu alması gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesi olan 'https://randevu.nvi.gov.tr/' adresinden kişi randevusunu talep edebilir.

TC kimlik kartı kayıp bildirimi nasıl yapılır? 

Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?

Nüfus Müdürlüğüne gidildiğinde yetkili olan kişiye kimlik kartının nasıl kaybolduğu bilgisi verildikten sonra yenisinin talebi iletilir. Yetkili tarafından verilen form eksiksiz olarak doldurulduktan sonra kimlik kartı isteği onaylanır. Yeni kimlik kartının gelmesinin birkaç günü bulmasında dolayı kişiye yetkili tarafından geçici kimlik kartı belgesi verilir. Başvurunun onaylanması sonrasında ise yeni basım kimlik kartı kişinin ikametgah adresine gönderilir.

Kimlik kartını kaybeden kişi şayet 15 yaşın altında ise, veli veya vasinin vekaletname ile kayıp ibrazını gerçekleştirmesi gerekir. 

Kimlik kartı kaybetmenin cezası

Kimlik kartını kaybeden kişiye herhangi bir cezai işlem uygulanmaz. Sadece yeni kimliğini alabilmek için belirlenen değerli kâğıt ücretlerini öder. 2022 yılı için kimlik kartı çıkarma ücreti 75 TL olarak belirlenmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal