Kimler kira gelir vergisi verir, kimler kira gelir vergisi vermez? Kira gelir istisna tutarı

İnsanlar internet üzerinden kira gelir vergisi ile ilgili konuları merakla araştırıyor. Peki kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Kimler kira gelir vergisi öder kimler ödemez? Tüm detaylar haberimizde.

22.05.2022-18:39 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-18:39) Kimler kira gelir vergisi verir, kimler kira gelir vergisi vermez? Kira gelir istisna tutarı

İnternet üzerinden en çok araştırılan konulardan biri de kira gelir vergileriyle ilgili oldu. Ülkemizde her sene 2 milyon kişiden fazla kişi kira gelir vergisi ödemektedir. Peki kira gelir vergisi için beyanname zorunlu mudur? Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Hangi şartlarda kira gelir vergisi ödenmez? Kira gelir vergisi ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Kira gelir vergisi

Tüm sene boyunca alınan kiraların izleyen sene içinde Mart ayında beyan edilmesi zorunludur. Ülkemizde de 2 milyondan fazla kişi Mart ayında kira gelirlerini beyan ediyor. Eğer belirlenen tutarın altında bir kira elde edildiyse beyan edilmesi zorunlu değildir. Beyanname verecek her kişinin vergi ödemesi de zorunlu bir durum değildir. Vergi verileceği esnada da beyannamede belirtilen kira gelirinden düşülebilecek istisna durumlar ve indirimler bulunmakta. Beyanname hazırlanırken belirlenen durumlar da her sene değişiyor. Haberimizde örnek kira vergisi hesaplamaları, beyanname hazırlıkları ve Maliye'ye beyannamenin nasıl iletileceği ile ilgili detaylar yer almaktadır.

En az kira tutarı nedir

2021 senesinde elde edilen kira miktarı 7 bin TL'yi aşmayan vatandaşlar beyanname vermedi. Beyanname vermeyen konut sahipleri de kira vergisinden muaf. 7 bin TL üstünde kira geliri olan vatandaşlar Mart ayı içinde beyanname hazırladı. Hissedar olan kişiler için de aynı şartlar söz konusu. Eğer hissedar olan vatandaşların da kişi başı kira gelirleri 7 bin TL'yi geçmediyse beyanname vermiyorlar. 7 bin TL'yi geçmesi durumunda ise hissedarlar ayrı ayrı olarak belirterek 7 bin TL istisna şartını vergiden düşürebiliyorlar. Eğer bir kişi birden çok mülkten kira alıyorsa, gelirleri 7 bin TL olarak bir kereye mahsus istisna indirimi uygulanabiliyor.

Vergiyi azaltan giderler nedir

Kira gelir vergisi hesaplanırken istisna 7 bin TL olarak vergiden düşürülebiliyor. Aynı zamanda bağış, sağlık, eğitim, sigorta masrafları da indirim olarak uygulanabiliyor. Kalan tutardan ise vergi hesabı yapılırken %15 ile %40 arasında yapılmaktadır. Bu durumlarda iki farklı gider gösterme yöntemi vardır. Birincisi belgesiz götürü gider diğeri ise belgeli gerçek gider. Götür gider olarak bilinen giderlerde bir belge ihtiyacı olmadan %15 tutarında yapılan hesap kira gelirinden düşüyor. Diğer yöntemde ise sunulan belgelerin beş sene boyunca saklanması şartı bulunuyor. Vergi incelemelerinde gerek görülürse bu belgelerin sunulması gerekiyor.

Kira Gelir Vergisi

Yukarıda belirtilen tabloda bazı önemli noktalar bulunuyor;

-2021 senesinde alınan kiraların her ay değişmeden aynı bedeller üzerinden sene boyunca alındığı varsayılarak hazırlanmıştır.

-Ayrı ayrı olarak ya da birlikte elde edilen ücret MSİ, GMSİ diğer kazanç ve iratlarının tutarı ise senelik 190 bin TL'yi aşanların 7 bin TL istisnadan yararlanamadığı bilinmektedir.

-Mülk sahibi olanlar GV Yasası'nın 89. maddesi gereğince ödenecek vergiyi azaltacak indirimleri yani bağış ve yardımlar, eğitim, sağlık ve özel sigorta prim ve katkı paylarını gösterilmiş sınırlar içerisinde vergi hesabına dahil edebilmektedir.

Örnek kira gelir vergisi hesaplaması

Götürü gider yöntemi kullanan mülk sahibi vatandaşlar 2021 senesinde elde ettikleri kira gelirleri için aşağıda belirtilen tablodaki gibi bir vergi ödemektedir. Aylık 2.500 TL konut kira alan vatandaş yıllık 30 bin TL alır ve 2.933 TL kira gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. Öncelikle istisna olan 7 bin TL'lik tutar daha sonra da %15 götürü gider yani 3 bin 450 TL vergiden düşülür, kalan 19 bin 550 TL'nin %15'i kira gelir vergisi olarak hesaplanır.

Örnek Kira Gelir Vergisi Oranları

Kira gelir vergisi oranları

Sunulan beyannameye öncelikle kira gelir tutarı yazılmalıdır, daha sonra istisna, gider ve indirimler bu tutardan düşülür daha sonra ise elde edilen tutara vergi oranı uygulanmaktadır. 24 bin TL'ye kadar %15 oranı vergi uygulanırken, vatandaşın kira geliri arttıkça %20 %25, %35 ve son olarak %40 oranı hesaplanarak vergi hesaplanmaktadır.

Kiraların peşin ödenmesi halinde ne olur

Eğer elde edilen kira peşin olarak tahsil edildiyse elde edilen dönemin o yılına ait beyanname sonradan beyan edilmektedir. Geçen seneki kiraların alınması sırasında eğer mülk sahibi 2022 senesine kadar olan kira bedelini tahsil ettiyse sadece 2021 yılına kadar olan kira bedelini Mart ayında beyan ederek vergisini öder. Geçen seneye tahsil edilmemiş bir kira bulunmuyorsa bu sene bir beyanname hazırlamaz. Eğer 2021 senesinden önceki senelere ait kira bedeli kiracı tarafından teslim edilmediyse Mart ayı sonuna kadar beyanname içine 2021 senesi öncesine ait alınan kira bedellerinin de dahil edilmesi gerekmektedir.

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal