Dünya kira artışlarına karşı alarmda: Üç bakanlık devreye girdi kira fiyatlarına düzenleme geliyor

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar en çok kiracıları sarstı. Kiralık evlerin fiyatlarındaki fahiş artış, birçok kiracıyı zor durumda bıraktı. Artık kira artışlarına düzenleme gelecek. 3 bakanlık devreye girerek çalışmalara başladı. İşte detaylar…

22.05.2022-09:32 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-10:47)

Ekonomide yaşanan inişli çıkışlı hareketlilik dünya genelinde, birçok sektörü etkiledi. Bunların başında da emlak sektörü geliyor. Ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonrası ev fiyatlarında da fahiş oranlarda artışlar yaşandı. Vatandaşın oldukça zorda kaldığı bu duruma artık bir düzenleme geliyor. 3 bakanlık devreye girerek kira fiyatlarındaki artışa bir düzenleme getirilmesi için çalışmalara başladı. 

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre; Dünya genelinde yaşanan kira rakamlarıyla ilgili mağduriyete ilk müdahale Hollanda’dan geldi. Konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan kira fiyatlarına karşı, orta gelirli kişiliri korumak isteyen devlet, duruma el attı. Böylece Hollanda’da, ev sahipleri evlerini devletin belirlediği fiyatın üzerinde kiraya veremeyecek. Böylece fahiş düzeyde artan kira fiyatları baskılanacak ve orta gelir grubunun barınma sorunu çözülecek.

Türkiye’de neler oluyor? 

Ülkemizde ise kira fiyatları her geçen gün artmakta. Artan kiralara tepki gösteren vatandaş zor durumda olduklarını ve buna bir çözüm getirilmesi gerektiği konusunda tepkili. Hükümet konutta arz sıkıntısı sebebiyle son dönemde artan ev kiraları konusunda tam gaz çalışıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili güzel bir gelişme üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Kira artışlarındaki durumu birebir yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Kurum, "Konut fiyatlarının artışı, kira fiyatlarının artışı, vatandaşların erişimini bire bir takip ediyoruz. Bu noktada kira üzerine de Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda konut alabilmesine imkân sağlamak amacıyla belediyelerimizle birlikte bir proje daha gerçekleştireceğiz. İnşallah bunu yakın zamanda Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaktır" şeklinde açıklamıştı.

Kira artışlarına düzenleme geliyor

ABD’de kira artışları rekor seviyede

Dünyanın birçok ülkesinde ev kiralarında yaşanan artış, kontrolsüz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde kiralar nisanda rekor seviyeye tırmandı.

Kira artışlarına düzenlemeler yolda

Yaşanan mağduriyet sonrası birçok ülke kiralarla ilgili yeni düzenlemeler yapmaya başladı. Örneğin Napoli Belediyesi, ev sahiplerinden yüksek kira artışlarını daha fazla ihbar etmelerini istiyor. Bunun haricinde belediye, kiranın yüzde 5’tan fazla aratması durumunda ev sahiplerinin kiracılarına bu durumu 60 gün önceden haber vermek zorunda olduğu yönetmelik onaylandı. Böylece vatandaş kira artış oranından haberdar olacak ve kendisi için gerekli koruma sağlayabilecek. Amsterdam Belediye Meclisi, konut sıkıntısı yaşanan kentte, yüksek kira beklentisi ya da uzun süren tadilatlar nedeniyle evlerin boş kalmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal