'Kim uğraşacak' deyip haklarını aramayanlar her yıl milyonlarca lirasını çöpe atıyor! Oysa e-Devlet üzerinden10 dakikada başvuru yapılabiliyor

Her gün yanlış, eksik, bozuk ya da hatalı ürün ve hizmet alan binlerce insan mağduriyet yaşıyor. Uğraşmak istemeyip haklarını aramayanlar ise her yıl milyonlarca liralarını çöpe atıyor. Ayıplı mal veya hizmet sunan firmalara karşı hakem heyetleri her zaman tüketicinin yanında. Bu durumda e-devlet ile tüketici mahkemelerine 10 dakikada başvuru yapılabiliyor.

15.08.2022-13:50 - (Son Güncelleme: 15.08.2022-13:50) 'Kim uğraşacak' deyip haklarını aramayanlar her yıl milyonlarca lirasını çöpe atıyor! Oysa e-Devlet üzerinden10 dakikada başvuru yapılabiliyor

Her yıl boşa giden milyarlarca para var. Ayıplı ya da hizmet alan vatandaşların sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşturması için basit bir yöntem bulunuyor. Söz konusu durumlarda tüketici hakem heyetleri araya giriyor. En fazla 10 dakika süre ile e-devlet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden başvurunuz yapılırken, sonuçların belirlenmesi ise yaklaşık olarak iki ay sürüyor. Posta'nın haberine göre, yaşadığınız mağduriyeti artık e-devlet üzerinden 10 dakikalık başvuru ile dile getirebiliyorsunuz. Artık dilekçe vermek için kapı kapı kurumları dolaşıp onlar ile uğraşmanıza gerek yok. 

Nasıl başvuru yapılıyor?

Başvuru süreci adım adım şöyle işleniyor; öncelik ile e-Devlet sayfasına giriş yapıyorsunuz, orada çıkan arama butonuna 'tüketici hakem' yazıp, önünüze gelen 'Ticaret Bakanlığı/ Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi’ne tıklıyorsunuz ve uygulamaya gidiyorsunuz. Kimlik bilgilerinizi onayladıktan sonra 'tüketici başvuruları' seçeneğine giriş yapıyorsunuz. Açılan sayfada istenilen kişiler verileriniz ve fatura, fiş, yazışma, fotoğraf gibi bilgilerinize girdikten sonra bağlı bulunduğunuz bölgedeki hakem heyetini seçip kolay bir şekilde başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Başvuru için karşı tarafın ticari unvanı, vergi veya Marsis ile açık adresinin belirtilmesi gerekiyor. Yapacağınız başvuru en fazla 10 dakika sürüyor. Yapmak istediğiniz başvuruyu bulunduğunuz bölgedeki hakem heyeti bürolarına da giderek yapabilirsiniz. 

Yapılan başvuru ücretlerinden herhangi bir ödeme yapılmıyor

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, hakem heyetine başvuru için herhangi bir ücret ödenmediğini ve bu masrafların devlet tarafından karşılandığını vurgulayarak şu bilgileri aktardı: Bireysel kullanıcılar ile piyasaya ürün ve hizmet sunanlar arasında değeri 10 bin 280 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ‘ilçe tüketici hakem heyetlerine’ başvuru yapılıyor. 15 bin 430 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ‘il tüketici hakem heyetlerine’ başvuruluyor. Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 10 bin 280 ile 15 bin 430 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ‘il tüketici hakem heyetlerine’ gitmek gerekiyor. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamıyor. Bunun için önce adliyelerdeki resmi arabulucuya başvurulması gerekiyor. Uzlaşma sağlanamadığı takdirde Tüketici Mahkemesi’nde dava açılabiliyor. Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren 30 bin liraya yükseltilecek. İl veya ilçe tüketici hakem heyeti ayırımı ortadan kalkacak. Ayrıca tüketiciler, Ticaret Bakanlığı’nın kısa adı TÜBİS olan Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden e-Devlet şifreleriyle hakem heyetlerine başvuru yapabilir.

7 ayda toplam 648 milyon TL'lik uyuşmazlık

7 ayda toplam 648 milyon TL'lik uyuşmazlık

Tüketici hakem heyetlerine bu yılın 7 ayında 338 bin 147 başvuru yapıldı ve söz konusu başvurularda ilk sırada yüzde 48'lik pay ve 164 bin 451 başvuru ile perakende ticaret sektörü yer aldı. Bunu 54 bin 956 ile abonelik hizmetleri, 47 bin 447 ile finansal hizmetler sektörleri izledi. Heyetler tarafından söz konusu olan dönemde yaşanılan uyuşmazlıkların yaklaşık 51'i tüketiciler lehine sonuçlandı. Bu dönemde e-Devlet kullanılarak 203 bin 531 elektronik başvuru yapıldı. Böylelikle müracaatların yaklaşık yüzde 60'ı bu yol ile gerçekleştirilmiş oldu. Tüketici hakem heyetleri 7 aylık dönemde toplam 648 milyon 614 bin 507 liralık uyuşmazlık tutarını değerlendirdi.

Heyette kimler yer alıyor?

Heyet 5 kişiden oluşuyor. İlçelerde kaymakam, şehirlerde ise Ticaret İl Müdürü heyetin doğal başkanı. Diğer dört üye; belediye, ticaret odası baro ve tüketici dernek başkanlarından oluşuyor. Çoğu zaman bu kişiler yerlerine vekil atarlar. Alınan belge ve bilgiler, ayda iki kez toplanan heyete sunulur ve heyet başvuru ile ilgili kararını verip, taraflara yazılı bir şekilde iletir. Sonuçlar yasaya göre en geç 6 ay içerisinde belirlenir. Fakat bir karar ortalama 3 ayda sonuçlanıyor. 1 ayda da karara bağlanan işlemler de oluyor.


Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal