Kilosu altın ile yarışıyor: Safran nedir, ne için kullanılır?

Dünyanın en değerli baharatlarından birisi olan safranın 4 gramı, 1 gram altın değerinde. Bu nedenle de bu baharatın detayları internet üzerinden araştırma konusu oldu. Peki Safran nedir, ne için kullanılır? İşte safran hakkında merak edilenler…

15.04.2024-17:45 - (Son Güncelleme: 15.04.2024-17:45)

Üretilme sürecinin oldukça zorlu olması ve nadir rastlanan bir baharat olması sebebiyle safranın kilogram fiyatı 600 bin lira seviyelerinden satışa sunuluyor. Hatta 4 gramı 1 gram altına denk olan safranın ne olduğu ve ne için kullanıldığı vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Peki Safran nedir, ne için kullanılır?

Safran nedir?

Safran, zengin tarihi ve yüksek maddi değeriyle dikkat çeken nadir bir baharattır. Safran, çiçeklerin kurutulmuş yapraklarından elde edilir ve dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilir. Ancak, en kaliteli ve değerli safran genellikle İran, İspanya ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilir. Bu ülkelerin iklim ve toprak koşulları, safran bitkisinin en iyi şekilde gelişmesini sağlar.

Safranın maddi değeri oldukça yüksektir çünkü toplaması ve işlenmesi oldukça zahmetlidir. Safran iplikleri, çiçeklerden elde edilirken her çiçekten sadece küçük miktarlarda safran alınır. Bu nedenle, büyük bir safran hasadı için binlerce çiçek gereklidir. Ayrıca, safran ipliklerinin elle toplanması ve ayrılması uzun ve titiz bir süreç gerektirir.

Kilosu altın ile yarışıyor: Safran nedir, ne için kullanılır?

Safran ne için kullanılır?

Safranın yüksek maddi değeri, onu dünyanın en pahalı baharatlarından biri yapar. Bir gram saf safranın fiyatı, altınla yarışacak kadar yüksek olabilir. Ancak, safranın eşsiz lezzeti, rengi ve sağlık faydaları nedeniyle bu yüksek fiyatlar ödenir. Safran, yemeklerde kullanıldığında benzersiz bir aroma ve rengin yanı sıra antioksidan özellikleriyle de dikkat çeker. Ayrıca, geleneksel tıpta da kullanılan safranın depresyonu hafifletme, sindirim sistemini düzenleme ve anti-enflamatuar etkileri olduğuna inanılır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal