Kilosu 2 bin TL olan Anzer balına talep patlaması! 2 milyon lira kazandıracak

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı olan Anzer Yaylası'nda 2 bin 300 ila 3 bin rakım arasında üretilen Anzer balının sağımına başlandı. Kilosunun 2 bin liradan satıldığı Anzer balı için 1 tonluk ön sipariş alındı. Üreticiler Anzer balında rekoltenin daha da artabileceğini söylerken, acil hastalara öncelik verildiği söylendi.

16.08.2022-16:45 - (Son Güncelleme: 23.10.2022-08:54)

Yaklaşık olarak 200 üretici, Haziran ayında 3 bin 200 arı kovanını güneşlenme oranına göre yaylada çeşitli noktalara yerleştirdi. Arıların 40'ı endemik 300'e yakın çiçekten oluşan zengin yayla florasıyla buluşturan üreticiler, dünyaca ünlü Anzer balının sağımına hava şartlarının uygun olması ile birlikte başladı. Arıcılar, bir süre önce kilogram fiyatı 2 bin TL olarak belirlenen balı, Haccettepe Üniversitesi'nde yapılacak olan tahlilin ardından satışa sunulacak. 

Kooperatif sayısı arttı

Kooperatif sayısı arttı

Bölgede son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde kurulan 8 kooperatifte Anzer balının satışı gerçekleştiriliyor. Çoğu hastalığa iyi geldiği düşüncesi ile de ilgi gören Anzer balının satışı için 2 yeni kooperatifin kurulması planlanıyor. Anzer Çiçekli Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şafak Kan, gazetecilere, Anzer balının coğrafi işaret aldığını ifade etti. Anzer'de kooperatif sayısının arttığını da söyleyen Kan, "Bizim arzumuz birleşerek tek kooperatif altında ve tek Anzer balı şeklinde satışını yapmak. Diğer kooperatifteki yönetim kurulu başkanlarımızla, üreticilerimizle istişare yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda tek Anzer balı olarak tüm tüketicilerimize de hizmet vermeye devam edeceğiz." açıklamalarını yaptı. Kan, bereketli bir sezon geçirdiklerini düşündüğünün altını şu sözler ile çizdi: "Kovan başı ortalama 4-5 kilo rekoltemiz oluştu. Bir hafta boyunca sağım işlemleri devam edecek. Ön siparişle satıyoruz. Bizim kooperatifimizde 1 tona yakın ön siparişimiz var. Bunun yüzde 80'ini karşılayacağımızı düşünüyorum. Rekoltenin daha da artabilme ihtimali var. Bütün kovanlara henüz bakılmadı. Rekolte arttıkça bütün tüketicilerimize ulaşabiliriz. Önceliğimizi acil hastası olana ve arama sırasına göre veriyoruz." dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal