Rize'de kadınlar ıhlamur ihracatı yaparak ülkeye döviz sokuyor

Rize Pazar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası'ndan aldıkları destekle Suudi Arabistan işletmelerinden iki ton ıhlamur siparişi aldılar. Kooperatife üye olan kadınlar çevre evlerdeki ev hanımlarını da aralarına alarak vinç yardımıyla dev ağaçlardan ıhlamur hasadı yapmaya başladı. İşte detaylar...

06.07.2022-12:09 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-17:10) Rize'de kadınlar ıhlamur ihracatı yaparak ülkeye döviz sokuyor

Rize Pazar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası'ndan aldıkları destekle Suudi Arabistan işletmelerinden iki ton ıhlamur siparişi aldılar. Kooperatife üye olan kadınlar çevre evlerdeki ev hanımlarını da aralarına alarak vinç yardımıyla dev ağaçlardan ıhlamur hasadı yapmaya başladı. Gelen talebe yetişmek için kendi arazileri dışında tanıdıklarının arazilerinden de vinç yardımıyla ıhlamur toplayan girişimci kadınlar, 1 kg ıhlamuru 300 TL'ye ihraç edecekler.

Ihlamura yoğun talep var!

Pazar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sevim Taşkın aldıkları siparişlerle beraber şehirde çok güzel bir imece başladığının altını çizerek, "Suudi Arabistan'a ıhlamur ihracatı ile ilgili bir girişimimiz oldu. Bizden 2 ton ıhlamur istiyorlar, en az 400 kilosunun karşılanmasını bekliyorlar. Türkiye genelinde yaptıkları araştırmada en iyi ıhlamur çayının Rize bölgesinde olduğunu tespit etmişler. Bu yüzden de ıhlamur çayı için bu bölgeyi hedeflemişler. Biz de ıhlamur hasat sezonunun gelmesi ile beraber Rize’deki tüm ıhlamur üreticilerine ulaşmaya çalıştık. Şu an yoğun bir taleple karşı karşıyayız” dedi.

Tüm Pazar halkı seferber oldu!

Siparişlerin yetişmesi için bütün çevre sakinlerinin seferber olduğunu belirten Taşkın, “Biz kendimize ait ıhlamurlarımızın hasadını tamamladık. Şimdi bizimle ıhlamur ağaçlarını paylaşanlara yardımcı olmak için ekibimizle beraber ıhlamur ağaçlarını dolaşıp hasadı yapıyoruz. İnşallah hep beraber 2 tona ulaşmaya çalışacağız. Biz, topladığımız çayları analiz ettirerek kalite ve organikliğini ortaya koyacağız. Şu anda 1 kilo kuru ıhlamur çayımızın taban fiyatı 300 lira olarak belirlendi, kalitesine göre bu fiyatı arttıracak” sözlerini kullandı.

 rize ıhlamur hasadı

‘İMECE İLE İŞİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ’

Ihlamur hasadına katılan Suzan Kanberoğlu, "Siparişi alır almaz çok yoğun bir tempoya girdik. Şu an tam ıhlamur zamanı, bulabildiğimiz ağaçlara ulaşarak ıhlamurları hasat ediyoruz. Zamanında toplayıp, kurutup ihracata hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Çok yoğun bir destek var, imece ile çalışarak bu işin üstesinden geleceğiz” diyerek ne kadar yoğun tempoda çalıştıklarını anlattı.

Sosyal medya üzerinde paylaşılan ıhlamur siparişi destek çağrısına büyük ilgi gösterildiğini belirten kooperatif üyesi Gülden Diloğlu ise  "Öncelikle kendi bahçelerimizdeki ağaçlardan ıhlamur toplayarak işe başladık. Biz bu ihracat haberini sosyal medya hesaplarımızdan duyurunca il genelinden de yoğun bir destek oldu. Kadınlar ıhlamurlarını toplayıp kurutarak bize ulaştırmaya çalışıyorlar. Kendi ıhlamur ağaçlarını toplamayacak olanlarda ‘gelin toplayın’ dediler. Oluşturduğumuz ekiple gidiyoruz, bize verilen o ağaçları topluyoruz. Güzel bir imece ve iş birliği örneği sergiliyoruz” sözlerini kullandı.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal