18.02.2019-12:22 (Son Güncelleme:11.06.2021-16:56)


1

Nişasta ve Patates

Nişasta ve Patates

Patates ve nişasta sağlıklı kilo aldıran yiyecekler arasında yer alırlar. Bir yiyeceğin içerisinde nişasta bulunduğu zaman daha kalorili hale gelir. Bu sebeple yüksek kalorili besinler tüketmek isteyen kişilerin mutlaka nişasta oranı yüksek olan besinleri tüketmeye önem göstermesi gerekir. Aynı zamanda nişastalı karbonhidrat kaynakları beslenme programı içerisinde mutlaka eklenmelidir. Nişastalı karbonhidrat kaynakları şu şekildedir: Yulaf Kinoa Karabuğday Kabak Patates Fasulye Baklagiller Patates ve patates gibi nişasta içeren diğer gıdalar karbonhidrat ihtiyacını karşıladığı gibi kas glikojen depolarını da artırmaya yardımcı olur. Spor ve egzersiz esnasında yakıt kaynağı olarak glikojen kullanılır. Aynı zamanda bu karbonhidrat kaynakları bağırsak bakterilerinin güçlenmesini de yardımcı olur. Özellikle kinoa son yıllarda en popüler karbonhidrat kaynakları arasında yer almaya başladı.



2

Somon ve Yağlı Balıklar

Somon ve Yağlı Balıklar

Somon ve yağlı balıklar mükemmel bir protein kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda içerisinde omega-3 yağ asitleri çok fazla bulunur. Bu yağ asitleri sayesinde hastalıklara karşı daha dirençli bir vücut yapısına sahip olmak mümkün olur. Sağlıklı kilo aldıran yiyecekler arasında ön plana çıkmayı başarmıştır. 150 gram somon balığı 350 kaloridir. Aynı zamanda içerisinde 4 gram omega-3 yağ asidi bulunur. Yüksek oranda proteine sahip olduğu için egzersiz yapan kişilerin kısa süre içerisinde kas yapmasına yardımcı olur ve kilo alımında kolaylık sağlar. Daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşabilmek için düzenli olarak somon balığı gibi yağlı balıkları tüketmek gerekir. Haftada bir defa olacak şekilde tükettiğiniz zaman kısa süre içerisinde kilo almanız söz konusu olur. Tüketim esnasında ızgara şeklinde tercih etmek daha faydalı olacaktır.



3

Fıstık Ezmesi Kuruyemiş Birleşimi

Fıstık Ezmesi Kuruyemiş Birleşimi

Fıstık ezmesi ve kuruyemiş kalori bakımından çok yüksek besinlerdir. Kilo almak isteyen kişiler için ideal olan besinler arasında bu ikiliye yer vermek gerekir. Oldukça sağlıklı olan kuruyemişler yine de gün içerisinde belirli sayıda tüketilmelidir. Örneğin 10 adet bademin içerisinde 8 gram protein, 18 gram ise sağlıklı yağ olmaktadır. Çok fazla kaloriye sahip olduğu için günde 2 avuçtan fazla tüketilmesi yarar yerine zarara neden olabilir. Ancak fıstık ezmesini pek çok farklı şekilde kullanmak mümkün. Yoğurt içerisine konularak tüketilebildiği gibi smoothie şeklinde tüketmek isteyebilirsiniz. Fakat orijinal fıstık ezmesi olduğundan emin olunması oldukça önemlidir. İçerisinde katkı maddesi ya da şeker içeren fıstık ezmeleri sağık açısından iyi değildir ve sağlıklı kilo alma amacınıza zarar verebilir. Kilo almak isteyen kişilerin mutlaka sağlıklı besinler tüketerek kilo alması gerekir



4

Pirinç Desteği

Pirinç Desteği

Sağlıklı kilo almak isteyenlerin imdadına koşacak bir diğer besin pirinç. Karbonhidrat deposu olan pirinç aynı zamanda da oldukça ekonomiktir. Özellikle pirinç pilavında 200 kalori bulunmaktadır ve bir tabak pirinçte yaklaşık olarak 44 gram karbonhidrat bulunur. Bundan dolayı pirinç kilo aldırma konusunda oldukça işe yarayan bir besindir. Pirincin yanında tüketeceğiniz diğer yiyeceklerle de kilo alımını hızlandıra bilirsiniz. Fakat çok fazla pirinç tüketmek içerisinde yer alan fitik asit sebebiyle çeşitli problemlere de neden olabilir. Çinko ve demir emilimini azaltma gibi bir problemin ortaya çıkması olası bir durumdur. Kilo almaya çalışırken aynı zamanda kas kütlenizi arttırıp yağ kütlenizi azaltmak için çeşitli egzersizler yapabilirsiniz.



5

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve Süt Ürünleri

Genel vücut sağlığı açısından oldukça önemli olan süt ve süt ürünleri sağlıklı kilo almak içinde oldukça önemlidir. Besin değeri bakımından oldukça zengin olan süt, kas ve kilo alımı içinde sıkça kullanılır. Protein zenginliği haricinde, karbonat ve yağ yakımı dengesini koruma açısından da tüketilmesi önemli besinler arasında yer alır. Kas gelişimine önem verenler için peynir altı suyu oldukça önem taşır. Sporla kilo almak isteyenlerinde egzersiz yaparken süt tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Egzersiz öncesinde ya da sonrasında süt tüketimini gerçekleştirerek kilo alma hızını arttırabilir. Sağlıklı kilo aldıran yiyecekler arasında olduğu için gönül rahatlığı ile süt tüketim gerçekleştirilebilir.



6

Tam Tahıllı Ekmek

Tam Tahıllı Ekmek

Tam tahıllı ekmek kilo almak isteyen kişilerin tüketmesi gereken besinlerden biridir. Kilo almanızı kolaylaştıran tam tahıllı ekmek, bir karbonhidrat kaynağı olmaktadır. Tam tahıl ekmeği yalnız tüketmek doğru değildir. Yumurta, peynir ve et gibi protein kaynakları ile birlikte tüketmek hem pratik hem de kalori bakımından daha dengelidir. Sağlıklı kilo aldıran yiyecekler arasında yer alan tam tahıllı ekmek, dengeli öğünler ile tüketilmelidir. Aynı zamanda tohumlu ekmekleri de tüketebilirsiniz. Vücudumuzun karbonhidrat ihtiyacını tam tahıllı ekmek ile karşılamanız mümkün olur. Sağlıklı ekmekler tüketildiği zaman kısa süre içerisinde kilo alma gibi bir durum ile karşı karşıya kalmanız mümkün olur. Fakat fazlasını tükettiğiniz zaman karbonhidratı fazla tüketmenizden kaynaklı olarak diğer besinler geri planda kalmaya başlar. Bu sebeple her besini doğru bir şekilde tüketmeye önem göstermek gerekir. Tam tahıllı ekmek sindirim sisteminizin iyi bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur.



7

Kuru Meyve

Kuru Meyve

Sağlıklı kilo aldıran yiyecekler arasında kuru meyveler yer alır. Yüksek kaloriye sahip olan kuru meyveler, antioksidan bakımından da zengin olduğu için insan sağlığı açısından büyük bir önem taşır. İçerisinde bulunan yüksek şeker ile kilo almak isteyen kişilerin tercihi arasında yer alır. Pek çok meyvenin kuru hali mevcuttur. Meyvelerin kurutulduğu zaman besin değerini kaybettiği düşünülmektedir. Fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Kuru meyveler çok iyi bir lif kaynağı olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemine daha iyi bir hale getirir. Aynı zamanda vitamin ve mineral değeri çok yüksek olduğu için besleyici olmaktadır. Kuru meyvelerin içerisinde sağlıklı yağlar ve proteinler bulunduğu için mutlaka tüketilmesi gerekir. Doğal yoğurt ile birlikte tüketimi de uygundur.



8

Protein Takviyesi

Protein Takviyesi

Kilo almak isteyen kişiler ya da vücut geliştiren sporcular için protein takviyesi son derece önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı kilo aldıran yiyecekler arasında yer alırlar. Kuvvetli bir antrenman ile kombine edildiği zaman alınan kilolar kısa bir süre içerisinde kas haline dönüştürülür. Uygun fiyatlı olduğu için herkesin tüketimi mümkündür. Sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişilerin mutlaka protein takviyesi yapması gerekir. Spor yapan kişilerin proteine olan ihtiyacı daha büyük olduğu için genellikle protein takviyesi kullanırlar. Fakat sadece kilo almak isteyen kişiler için de kullanımı mümkündür. Günlük belirlenen oranlardan fazla kullanılmaması gerekir. Vücuda daha fazla protein girmesi daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda antrenmanda yaparsanız alınan kiloları kas haline çevirdiğiniz için daha sağlıklı bir vücut yapısına kavuşmuş olursunuz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR