Kıdem Tazminatı Ne Şartlarda Alınır?

Yeni Ekonomi Planı'nda kıdem tazminatı fonunun sosyal tarafların mutabakatıyla fona dönüştürülmesi bir hedef olarak bulununca söz konusu durum tekrar gündeme geldi. Peki, fonun ayrıntıları neler, kıdem tazminatı fona dönüşürse işçi ve işverenler bu durumdan nasıl etkilenecek?

23.11.2018-11:24 - (Son Güncelleme: 23.11.2018-11:02)

Yeni Ekonomi Planı'nda kıdem tazminatı fonunun sosyal tarafların mutabakatıyla fona dönüştürülmesi bir hedef olarak bulununca söz konusu durum tekrar gündeme geldi. Peki, fonun ayrıntıları neler, kıdem tazminatı fona dönüşürse işçi ve işverenler bu durumdan nasıl etkilenecek?

MUTABAKAT ŞART

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi sosyal tarafların mutabakatıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor. İşçi tarafı daha önce pek çok defa kazanılmış haklardan geri adım atılmaması gerektiğini ifade edememişti. İşverenler içinse, sistemin sürdürülebilir olması için önemli olan şu anki uygulamadan daha fazla oranda bir maliyet yaratılmaması. Bu sebeple hassas dengenin sağlanarak fonun hayata geçmesi çalışma hayatı için oldukça kritik.

UZUN ZAMANDIR GÜNDEMDE

Elde edilen bilgilere göre, kıdem tazminatında yeni bir düzenleme yapılıp, sistemin işlemeyen veya aksayan kısımlarında düzeltmeye gidilmesi uzun zamandır kamuoyunun gündeminde.

MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Kıdem tazminatı bugün 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi gereğince uygulanıyor. En az bir sene çalışması olan işçi, tazminata hak kazanıyor. Kıdem tazminatının mevcut yapısındaki işleyişte iki sıkıntı bulunuyor. İlk sıkıntı bir senelik  çalışmanın tespiti. İşverenler bir senenin sonunda kıdem tazminatı hak edildiği için işçilere 'giriş-çıkış' yaparak kanuna karşı hileye başvuruyorlar. Genellikle taşeron şirketlerde bu duruma çok fazla rastlanıyor. Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlarla işçinin hakkı korunuyor. Fakat konu mahkemeye taşındığı için zaman uzuyor.

İŞTEN ÇIKIŞ ŞEKLİ ÖNEMLİ

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini kendisinin feshetmemesi lazım. Yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz. Bu durumun istisnası erkek işçiler için askere gitmek sebebi ile, kadın işçiler için evlendikten sonra bir sene içerisinde istifa etmek. Bununla beraber 08.09.1999 ve öncesi tarihlerde ilk defa sigortalı olan kişiler 15 sene, 3 bin 600 gün koşulunu yerine getirdiklerinde SGK'dan yazı alıp istifa ederek kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Bazen de işveren çoğu defa farklı sebeplerle yıldırdığı işçiyi istifaya itebiliyor.

10 KİŞİDEN BİRİ ALABİLİYOR

İşverenler çoğu defa işçilerine kıdem tazminatı vermemek için istifa dilekçesi almak, feshi istifa gibi göstermek gibi yollara gidebiliyor. Bu konuda yapılan çalışmalar ortalama 10 işçiden yalnızca 1'i kıdem tazminatı alabildiğini ortaya koyuyor. Bu yönden değerlendirildiğinde kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve işçilerinin hepsinin kıdem tazminatı hakkına kavuşması son derece yerinde bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Bireysel hesaba dayalı fonla işçiler mevcut sistemin olumsuz taraflarından korunacaklar.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal