Kıdem tazminatı alma şartları neler? Kimler kıdem tazminatı alabilir? Birçok çalışan bilmiyor 1 yıl içinde başvuru yapanlar alabiliyor! İşte detaylar...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme yaşandı. Yeni evlenen ve çalışan kadınlar, minimum bir sene içerisinde işten çıkarıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyorlar. Kıdem tazminatından faydalanmak için minimum bir sene çalışmış olmak gerekiyor. Peki, kıdem tazminatını kimler alabilir? Kıdem tazminatı şartları nelerdir? İşte detaylar...

27.07.2022-15:02 - (Son Güncelleme: 27.07.2022-15:02)

Kadın çalışanların kıdem tazminatını ücretleri 1 Temmuz tarihi itibari ile 6.422 TL'ye yükseltildi. Evlilikten dolayı işten ayrılan kadın çalışanların bir sene içerisinde evliliğini gösteren belgeyi işverene vermesi ve fesih gerekçesi olarak evlilik yazması gerekmekte.

En az 1 yıl şartı

Şart olarak işten kendi isteği ile ayrılan çalışan, kıdem tazminata alamıyor .Fakat, yasal düzenleme gereğince; kadın işçiler, evlilik nedeni ile işten ayrılmaları durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatına hak kazanabilmektedirler. Söz konusu haktan yararlanmak için; iş sözleşmesinin evlilik tarihi itibari ile bir sene içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgelenen işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun belirtilmesi gerekiyor.

 kadınlarda kıdem tazminatı

Hileli boşananların hakkı yanıyor

Evlilikten dolayı kıdem tazminatı olan kadın çalışanın bu hakkı almak için eşinden hileli boşanıp tekrardan evlenmesi ve durumun tespit edilmesi durumunda yargı kararları değişiyor. Böyle bir hareketin yargıyı yanıltma olarak değerlendirildiği mahkemelerde kadın işçinin eşi ile hileli olarak boşandığı ve kıdem tazminatı almak için tekrardan evlendiği yönünde kararlar verilebiliyor. Bundan dolayı kadın işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapacak olan işverenlerin bu durumlarda uyanık olması gerekiyor.

Olay mahkemeye taşınarak hileli boşanma olduğu tespit edildiğinde kadın işçiye ödenen kıdem tazminatı geri alınmaktadır. Hileli boşanma ile hakkını kötüye kullanan işçinin tazminatı işverene faizli olarak ödemesi gerekmektedir.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal