Kevser Suresi'nin Anlamı Nedir?

Kuran-ı Kerim'de 108. Sure olan Kevser Suresi adını ilk ayetinde geçen 'kevser' kelimesinden alıyor. Peki, surenin Türkçe ve Arapça okunuşu nasıl, meali, konusu ve fazileti nedir, kevser ne demektir?

21.03.2021-09:28 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-14:13) Kevser Suresi'nin Anlamı Nedir?

Kevser Suresi 3 ayetten oluşur. Ezberlenmesi kolaydır. Buna rağmen oldukça faziletlidir. Kevser Suresi'nin diğer adı Nahr Suresi olarak bilinir. Kur'an-ı Kerim'de 108. sırada yer alır ve kutsal kitabımızdaki en kısa surelerden biridir. Kevser suresinin anlamı insanların içerisinde bir sıcaklık yaratır. Huzur verir. Bu nedenle hem günlük hayatta hem de ibadet zamanlarında okunur ve dinlenir.

Kevser Suresi yüce yaratıcı Allah'ın vermiş olduğu insanlar için ne kadar önemli olduğunu, nimetlerin bolluğunu ve bereketini aktarmaktadır. Bu derece bol nimetlere karşılık, kulların da namaz kılarak ibadetlerini tam ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerektiği anlatır. Allah yolunda ibadetin güzelliğine değinir. Kevser duasının anlamına göre Allah'ın verdiği her nimet için ibadetle şükretmek ve Allaha'a kullukta eksiklik etmemek gerekir.

Kevser Suresi, aynı zamanda peygamber efendimiz dönemindeki insanların Hz. Muhammed'e olan nefretini durdurmak için yöneltilen bir uyarıdır. O dönemde Hz. Muhammed'i sevmeyen, ona kin besleyen ve daima kötülük eden insanların yüce Allah tarafından cezalandırılacaklarına işaret eder.

TÜRKÇE OKUNUŞU

Kevser suresinin Türkçe okunuşu şu şekildedir; 

İnna a'taynakelkevser. Fesalli lirabbike venhar. İnne şanieke hüvel'ebter.

MEALİ

'Ey Muhammed!' Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.


FAYDALARI VE FAZİLETLERİ

Kevser Suresi, bu ayetleri okuyan Müslümanların kalbine huzur ve nur verir. İnananları her türlü kaza, musibet ve beladan koruyarak onların işlerinin rast gitmesini sağlar. Öte yandan, bazı islam alimlerinin anlattığına göre, cuma geceleri bin defa Kevser duası okuyan ve hemen ardından yüz defa salavat getiren Müslümanların, o geceki rüyasında peygamber efendimiz Hz. Muhammed'i görmesi imkan dahilindedir.

Kevser Suresini okumak günahların Allah katından affedilmesine ve Allah'ın tövbeleri kabul etmesine yardımcı olur. İş ya da başka nedenlerle sabahları erken uyanmak ya da gece güzel uyumak isteyen kişilerin uykularını daha nitelikli hale getirir. Öte yandan, Kevser duasını okuyan kimselere kötülük bulaşmaz. Kalpte yumuşama ve merhamet oluşur, böylelikle daha iyi bir insan olmasına yardımcı olur.

KONUSU NEDİR?

Kevser Suresi, başat olarak Hz. Muhammed'e sevgi duyulması gerektiğinden, dünya ve ahiretteki nimetlerin tamamının Allah'tan geldiğinden bahseder. Bu nedenle Allah'a kulluk etmenin mutlak bir gereklilik olduğundan, kurban ibadetinin önemi belirtilir. Öte yandan, Kevser Suresi'nde Hz. Muhammed'e kin duyanların sonunun pek de iyi olmadığından bahsedilmektedir.

KEVSER NE DEMEK?

Kevser, bir kız ismi olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca Kevser Suresinde 1. ayetin son kelimesi olarak bulunur. Dilimize Arapça'dan geçen ve Arapça 'da bolluk ve bereket anlamına gelen kevser, çok hayır anlamında da kullanılmaktadır. Cennet'te Hz. Muhammed'e özel olan bir havuzun ve bu havuza akan suyun ismi de Kevser'dir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal