Ketamin nedir, ne için kullanılır? Ketamin ilacı ne işe yarar, neden kullanılır? Ketamin ilacı dozu ve prospektüsü

Geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan ketamin maddesinin genellikle anestezi ve depresyon gibi sağlık sorunlarında kullanıldığı bilinmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gereken bu ilacın faydaları ve zararları merak ediliyor. Peki Ketamin nedir, ne için kullanılır? Ketamin ilacı ne işe yarar, neden kullanılır? İşte Ketamin ilacı dozu ve prospektüsü…

16.12.2023-16:30 - (Son Güncelleme: 16.12.2023-16:30) Ketamin nedir, ne için kullanılır? Ketamin ilacı ne işe yarar, neden kullanılır? Ketamin ilacı dozu ve prospektüsü

Tıp dünyasında adını giderek daha fazla duyuran ketamin, uyuşturucu etkisiyle bilinen ve halk arasında ‘’Joker ilaç’’ olarak da tanımlanan bir maddedir. Cerrahi müdahaleler ve psikolojik sorunlara karşı geliştirilen bir ilaç olan ketamin ilacı hakkında bilgi edinmek isteyenler için haberimizde ketamin ilacı Nedir, ne işe yarar? Ketamin ilacı neden ve nasıl kullanılır? gibi soruların yanıtını verdik.

Ketamin nedir? 

İlk keşfi yapıldığında anestezi için kullanılan ketamin, son yıllarda depresyon gibi psikolojik sorunlarla beraber ağrı yönetimi gibi problemlerin çözümünde de kullanılmaktadır. 

Ketamin, N-metil-D-aspartik asit (NMDA) reseptörlerini bloke ederek çalışan bir anesteziktir. Beyin ve sinir sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle, çeşitli tıbbi durumların tedavisinde kullanılmaktadır.

Ketamin

Ketamin ne işe yarar?

Ketamin az önce belirttiğimiz gibi anestezi, depresyon ve ağrı yönetimi gibi alanlarda kullanılır.

Anestezi Uygulamaları

Ketamin, cerrahi müdahaleler sırasında anestezi uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bilincin kaybını sağlamak ve ağrıyı önlemek için etkili bir şekilde kullanılan bir anestezik olarak bilinir.

Depresyon Tedavisi

Son yıllarda yapılan araştırmalar, Ketamin'in depresyon tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir. Geleneksel antidepresanlara dirençli olan bazı hastalarda, Ketamin tedavisi önemli düzelme sağlayabilir.

Ağrı Yönetimi

Ketamin, özellikle kronik ağrı durumlarında etkili bir ağrı yönetimi aracı olarak kullanılmaktadır. Sinir sistemi üzerindeki modülasyon etkileri nedeniyle, ağrının algılanmasını azaltabilir.

Ketamin yan etkileri nelerdir?

Ketamin ilacında her ilaçta olduğu gibi bazı yan etkiler bulunmaktadır. Bu yan etkiler daha çok baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve halüsinasyon şeklinde kendisini gösterebilir.

Ketamin ilacını doktor tavsiyesi olmadan kullanmak oldukça tehlikelidir. Bu nedenle bu ilacı kullanmadan önce alanında uzman bir hekime müracaat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal