Kendinize bir iyilik yapın ve zencefili hayatınızda yer açın!

Hayatımızda sağlıklı bir yaşam için kararlar aldığımızda muhakkak tüketmemiz gereken ilk ürün olarak karşımıza zencefil çıkmaktadır. Zencefilin özellikle kış aylarında tüketimi artarken günlük 1 gram zencefil, mide bulantısını ve kusmayı önlediği, baş dönmesine de etkili olduğu ispatlanmıştır. Haydi hep birlikte zencefilin faydalarına bakalım…

08.12.2023-17:08 - (Son Güncelleme: 08.12.2023-17:08) Kendinize bir iyilik yapın ve zencefili hayatınızda yer açın!

Sofralarımızda kurutulup öğütülerek baharat olarak ekmekleri, sosları, köri yemeklerini, şekerlemeleri, turşuları ve içecekleri tatlandırmak için kullanılırken, Toz ve çay formunda da kullanılan zencefil; mide hastalıklarından kan şekerinin düşürülmesine, kalp hastalıklarından kilo verilmesine kadar insan sağlığına faydaları saymakla bitmez.

Kusma ve mide ağrısına birebir

Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen zencefilin taze, kurutulmuş ve toz haline getirilen formları mevcut. Kusma ve mide bulantısı şikayetleriniz varsa ölçülü bir şekilde zencefil tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmaya göre Kanser tedavisinde yan etkileri azaltabilir özelliği bulunmaktadır. Öte yandan zencefil ve kanser arasındaki ilişkiden bahseden kaynak olarak Memorial hastanesi olarak göstereceğimiz uzmanlar, şu bilgileri paylaştı: ‘‘Antibaktariyel etkisi var. Zencefil orantılı olarak kullanıldığında kan şekerini düşürmeye yardım edebilir. 4 gramı aşmayacak şekilde bir kullanım kan şekerini düşürebileceği gibi ve insülin üretimini düzenlemeye de yardımcı olabilir.’’

Zencefil faydaları

Adet öncesi gerginlik hafifletmeye yardım eder

Antiinflamatuar ve ağrı giderici özelliklere sahip olan zencefil regl ağrılarını hafifletmeye veya geçirmeye yardımcı olur.

Vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardım eder

Taze zencefildeki bazı kimyasal bileşikler vücudunuzun mikroplardan korunmasına yardımcı olur. Özellikle E.coli ve shigella gibi bakterilerin ilerlemesini durdurur, hatta RSV gibi virüslerin vücuda girmesini engelleyebilir.

Kolesterolünüz varsa zencefil tüketebilirsiniz

Yapılan araştırmalar sonucunda zencefilin LDL kolesterolü azaltma konusunda yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Stres bozukluğuna iyi gelir

Zencefilde bulunan gingerol maddesi beyindeki serotonin reseptörleri ile etkileşime geçer. Serotonin ruh halini iyileştiren hormondur. Bu özelliği ile antidepresan etkisi bulunan zencefil ruh sağlığını iyileştirmeye yardım eder.

Zencefil kalbe iyi geliyor

Kalp hastalıklarını riskini azaltır

Zencefil kolesterolü ve dolayısı ile kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu sayede kan damarlarının tıkanabileceği ve kalp krizi veya felce yol açabileceği kalp hastalığının tedavisinde etkili olabilir.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal