Kemik tümörü nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Kemiklerdeki şiddetli ağrı tümör habercisi

Kemik üzerinde kontrolsüz bölünerek büyüyen hücrelere, kemik tümörüdür. Kemik tümörü iyi ya da kötü huylu olabilir. İyi huylu tümörün aksine kötü huylu tümör, vücuda yayılarak diğer organları da etkilemektedir.

14.03.2022-10:11 - (Son Güncelleme: 14.03.2022-16:04) Kemik tümörü nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Kemiklerdeki şiddetli ağrı tümör habercisi

Kemik üzerindeki hücrelerin kontrolsüz bir biçimde bölünerek büyümesi sonucunda bir kütle ortaya çıkar. Bu kütle kemik tümörü olarak isimlendirilmektedir. Hücrelerin normal olmayan bir şekilde büyümesi sonucunda kemikte meydana gelen tümör iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

İyi huylu tümörler kanser değildir, bu tümörler benign kemik tümörü olarak isimlendirilmektedir. Hayati tehlike taşımayan bu tümörler, kemik üzerinde oluştukları yerde dururlar. Yine de bu iyi huylu tümörler de tedavi gerektirmektedir çünkü iyi huylu tümör de büyüme gösterecektir bunun sonucunda da kemik dokularında sıkışma ortaya çıkacaktır. 

Benign kemik tümörünün çocuklarda ve gelişme çağında olan gençlerde görülme riski çok daha fazladır. Benign kemik tümörleri kıkırdaktan ve kemikten oluşmaktadır, daha çok kol ve bacak kemiklerinde, kalça kemiğinin alt ucunda, alt bacak kemiğinde, üst kol kemiğinde görülmektedir. Malign isimli tümörler ise kötü huylu tümördür. Vücuda yayılması ile diğer organları da etkilemektedir. 

Kemik tümörüne yol açan faktörler 

Pek çok risk faktörü bulunsa bile kemik tümörlerinin sebebi net olarak bilinmemek ile birlikte aşağıdaki faktörlerin tümöre yol açtığı söylenmektedir.

- Kişinin yüksek dozda radyasyona maruz kalması

- Beslenme bozuklukları

- Kişinin hareketsiz kalması, egzersiz yapmaması

- Çocuklarda ve gençlerde hızlı büyüme

Kemik tümörünün belirtileri nelerdir?

Kemik tümörü nedir?

- Şiddetli ağrı

- Kemiklerde meydana gelen hasar

- Kemiklerde zayıflama

- Kemik dokusunda ya da eklem bölgesinde şişlik

- Gece görülen ateş ve terleme

Kemik tümörü nasıl teşhis edilir?

Kemik tümörü belirtilerini taşıdığınızı düşünüyor iseniz, en yakın zamanda bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Kan ve idrar testleri olmak üzere birçok test yapılmaktadır. Kemik tümörü için fosfataz testi günümüzde kemik tümörlerinin teşhisini koymak için uygulanan bir yöntemdir.

Kemik tümörü nasıl tedavi edilir?

Tümörün küçültülmesi için bölgeye radyasyon tedavisi uygulanmaktadır. Kanser hücrelerinin yayılmasını durdurmak için de kemoterapi uygulanmaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal