Kaz yağı nedir, nasıl kullanılır? Kaz yağının faydaları

Lezzetiyle yemeklerinizin vazgeçilmezi olacak olan kaz yağının faydalarının neler olduğu da merak edilmektedir. Tüketilen diğer yağlardan daha sağlıklı olan kaz yağı da birçok kişinin tercihi olabilir. İşte kaz yağı hakkında merak edilenler…

24.06.2022-04:23 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-04:23) Kaz yağı nedir, nasıl kullanılır? Kaz yağının faydaları

Hayvansal gıdalar arasında en lezzetlisi olan kaz yağı aynı zamanda kalp dostudur.İçerisinde bulunan doymamış yağlar ile kolesterol üzerinde de olumlu sonuçlar ortaya çıkarır. Kesilen kazların boyun ve etek iç kısımlarından elde edilen kaz yağı bağışıklık sistemini de güçlendirir. Ayrıca kış aylarında vücudunuzun daha sıcak kalmasını ve enerjik olmasını sağlar.

Kaz yağının faydaları nelerdir?

Dengeli beslenme programlarında önemli bir yere sahip olan kaz yağı, büyüme ve gelişme açısından da oldukça önemlidir. Eritilen kaz yağının içerisinde A, D, E ve K vitaminleri de yer almaktadır. Vücut fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde ilerletebilmek için oldukça önemli olan bu yağ asitleri kaz yağı içerisinde bol miktarda bulunur.

Özellikle solunum yolu sıkıntısı yaşayan kişilerin öksürük sorunundan kurtulmak için de etkili bir ilaç olarak görülebilir. Göğüs bölgenize ve ayak tabanınıza sürdüğünüz bir miktar kaz yağı ile öksürük sorununuzdan kolayca kurtulabilirsiniz.

Ayrıca ciltte oluşan çatlakları gidermek için de kullanılabilir. Cildin soğuğa karşı daha dayanıklı olmasını sağlayan kaz yağı ince bir tabaka şeklinde cilde sürülebilir.

Kaz Yağı Nedir

Öksürük için kaz yağı ve soğanı da bir ara da kullanabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz soğanı kaz yağı ile karıştırarak göğüs ve boyun bölgenize sürebilirsiniz.Isıttığınız bezi ise bu yağın üzerine koyarak daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Tüm yağlarda olduğu gibi kaz yağıda enerji bakımından oldukça yüksektir. Kaz yağının 1 gramında 9 Kcal vardır. Diyetisyenler ise bu tarz yağlara beslenme düzeninize yer vermenizi istemektedir. Bulunması gereken günlük yağ miktarı kadınlarda 76 gram olurken erkekler için 100 gramdır.

Aslında hayvansal yağlar kötü yağ olarak kabul edilse de kaz yağı bu sınıflandırmanın dışında kalmaktadır. 100 gram kaz yağı içerisinde 32.7 gr. doymuş yağ bulunmaktadır. Tereyağında ise bu oran 54 gramdır. Fazla tüketilen Doymuş yağlar kolesterolü yükseltirken, kalp sağlığı obezite ve kanser gibi hastalıklara yol açar.

100 gr. kaz yağı, kalp dostu yağlardan olan tekli doymamış yağlardan 55 gr içerir. Tereyağında ise 19.8 gr tekli doymamış yağ bulunur. Kaz yağındaki çoklu doymamış yağ 10.8 iken tereyağında ise 2.6'dır.

 Kolesterol üzerinde oldukça etkili olan kaz yağının içerisinde bulunan oleik asit C18.1 açısından zengin yapısıyla hayvansal yağlar arasında kendisini göstermektedir.

Yüksek ısıda yanmayan kaz yağı bu özelliği ile sağlık açısından da oldukça yararlıdır.

Patates kızartması, börek ya da yemek gibi besinlerin içerisinde kaz yağına yer verebilirsiniz.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal