Kaşif-3 ilk kez görücüye çıktı! Dünyada sayılı ülkelerde var!

Türkiye'nin derin denizlerinde sondaj çalışması yapabilecek insansız deniz altısı tanıtıldı. İlk kez görücüye çıkan deniz altı milli yazılım ile dünyada sadece 3-4 ülke tarafından üretebiliyor.

31.05.2022-18:04 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-18:04)

Türkiye'nin derin denizlerinde sondaj çalışması yapabilecek insansız deniz altısı tanıtıldı. İlk kez görücüye çıkan deniz altı milli yazılım ile dünyada sadece 3-4 ülke tarafından üretebiliyor. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı  sanayi alanında önemli işlere imza atmaya devam ediyor. 

Kaşif'in 3. serisi göreve başlamak için gün sayıyor

Kaşif adıyla tanıtılan insansız denizaltı aracı metrelerce denizin altında görev yapabilme özelliği taşırken robotik kollarının olması dikkat çekiyor. Kaşif'in 3. serisi göreve başlamak için gün sayıyor. Armelsan Genel Müdür Can Emre Bakım konuyla ilgili açıklamalarında “Eğer aksi bir olay yaşanır ve bazı riskler nedeniyle platform bölgeden ayrılmak zorunda kalırsa Kaşif kuyunun kapatılması görevini de üstleniyor” ifadelerini kullandı. 

Kaşif'in 3. serisi göreve başlamak için gün sayıyor

"Türkiye de bu ülkelerden biri oldu"

Can Emre Bakım, açıklamalarına şu şekilde devam etti, “Yakın zaman önce su altı robotlarında teknolojik bir kırılma yaşandı… Geçmişte bu sistemler hidrolikti. Haliyle çok sayıda ülke üretebiliyordu. Ancak otomotiv sektöründekine benzer bir dönüşüm su altı araçlarında da yaşandı. İnsansız su altı robotlarında hibrit dönem başladı. Yakın zaman sonra tamamen elektrikli sistemleri göreceğiz. Hibrit modeline geçişle beraber dünyada bu teknolojiyi yakalayabilen ülke sayısı bir anda azaldı. Hali hazırda 3 ya da 4 ülke bahsettiğimiz hibrit platformları üretebiliyor. Türkiye de bu ülkelerden biri oldu.” dedi.

"Önümüzdeki yıllarda sayısı artacak"

Bakım, sözlerine ek olarak “Karadeniz’de bulduğumuz gazı 2023’te kıyıya getireceğiz. Bu noktadan sonra da boru hattının gözlemlenmesi, onarılması ve sahanın işletilmesinde de su altı robotlarına ihtiyaç var. Bu açıdan Kaşif adını verdiğimiz su altı insansız araçların muhtemelen önümüzdeki yıllarda sayısı artacak ve sahada daha aktif olarak kullanılacak” ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal