Kardeş kardeşe fitre verebilir mi?

Her Ramazan ayı ile birlikte pek çok sorununda cevabı araştırılmaya başlıyor. Özellikle fitre konusu akıllara takılan sualler arasında yerini almaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı fitre konusuna özellikle dikkat etmekte ve fetvalar vermektedir. Fitre verecek olan vatandaşlar kardeşine fitre verip veremeyeceğini merak etmektedir. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre Kardeş kardeşe fitre verebilir mi? Kardeşe fitre verilir mi? Kardeşe fitre düşer mi? 2022 yılı fitre tutarı ne kadar? sorularının yanıtları…

22.04.2022-23:14 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-23:14) Kardeş kardeşe fitre verebilir mi?

Rahmet mağfiret ve bereket ayı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte pek çok soruda akıllara gelmektedir. Ramazan ayına özel olan fitre Ramazan’ın birinci gününden bayram namazına kadar verilmesi gerekmektedir. Ramazan orucu tutup bayrama kavuşmanın şükrü olarak fitre vacip olan bir sadakadır. Belirli kişilere verilebilen fitreler her sene birçok kişi tarafından araştırılıyor. Fitrenin kimlere verilebileceği konusu oldukça merak edilmektedir. Fitrelerini verecek olan kişiler kardeşlerine verip veremeyeceklerini merak etmektedir. 2022 yılı için fitrelerin ne kadar olduğu da merak edilen bir diğer konudur. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre Kardeş kardeşe fitre verebilir mi? Kardeşe fitre verilir mi? Kardeşe fitre düşer mi? 2022 yılı fitre tutarı ne kadar? sorularının yanıtları…

Kardeş kardeşe fitre verebilir mi?

Fıtır sadakası, yani fitre kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fitresini ve oruçlarının fidyesini verecek olan kişiler bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Aynı şekilde zekat verirken da kişiler bakmakla yükümlü olmadığı kişilere verebilirler. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Yine eşlerde birbirine bakmakla yükümlü oldukları için birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremezler. Hanefi mezhebine göre fitre verilemeyecek kişiler vardır. Bu kişiler şu şekildedir:

Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

Eşine,

Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiî mezhebine ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayan kişilere de fitre verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Yani kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalara zengin olmadıkları takdirde zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Kardeş Kardeşe fitre verebilir mi

2022 yılı fitre tutarı ne kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 2022 yılı için ödenmesi gereken fitre tutarını açıkladı. Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında bir araya gelen kurul, 2022 yılı içerisinde ödenecek olan fitre tutarının 40 TL olarak belirledi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada yer alan ifadeler şu şekildedir:

“Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) lira olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal