23 Nisan'ın kaçıncı yılını kutluyoruz? 2022 yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kaçıncı yılı?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları yapılırken bu sene kaçıncı yılı kutlandığı merak ediliyor. Mesajla kutlama yapacak olan kişiler mesajlarında 23 Nisan’ın kaçıncı yılı olduğunu belli eden ifadelere yer vermek istiyor. Yarın kutlanacak olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kaçıncı yılı olduğu araştırmaları hız kazandı. 23 Nisan kaçıncı yılı 2022? Bu sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kaçıncı yılı? Sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. İşte merak edilen soruların yanıtı…

22.04.2022-23:14 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-23:14) 23 Nisan'ın kaçıncı yılını kutluyoruz? 2022 yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kaçıncı yılı?

Her sene olduğu gibi bu sene de heyecanla beklenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için sayılı saatler kaldı. Bu sene Cumartesi gününe denk gelen bayram için okullarda Cuma günü kutlamalar başladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama mesajı atmak isteyen kişiler bu sene 23 Nisan’ın kaçıncı yılını kutladığımızı merak ediyor. Konu hakkındaki araştırmalar hız kazanırken 23 Nisan kaçıncı yılı 2022? Bu sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kaçıncı yılı? soruları araştırılmaya devam ediyor. Merak edilen soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte merak edilen soruların yanıtı…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kaçıncı yılı?

2022 yılı itibariyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 102. yılını kutlamaktayız. Bu sene Cumartesi gününe denk gelen bayram için kutlamalar bir gün öncesinden başladı.

23 Nisan'ın kaçıncı yılı

23 Nisan’ın anlam ve önemi nedir?

23 Nisan tüm Türk halkı için oldukça önemli bir gündür. Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin temellerinin atıldığı bu gün Türkler için farklı bir yere sahiptir. 23 Nisan 1920 tarihinde bağımsızlığımızın simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Her şey Atatürk’ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve nedenini açıkladığı 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başladı. 21 Nisan 1920 tarihinde yayınlanan bir genelge ile meclisi açılacağı tarih duyuruldu. Tarihin açıklanmasıyla milletvekillerinin Ankara’da toplanması istenildi. Ankara’da bir araya gelen milletvekilleri ile birlikte 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı yapıldı. Ankara’da açılan TBMM’de yapılan ilk toplantıda belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabildi.

23 Nisan neden çocuk bayramı olarak kutlanıyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile birlikte resmi bayram edilen bu gün başlarda Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanılmaktaydı. 1981 yılına kadar da bu şekilde kutlanılmaya devam etmiştir. Daha sonra 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla bu gün çocuk bayramı adı atılda kutlanılmaya başlanmıştır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Himaye-i Etfal Cemiyeti daha öncesinde adımlar atmaya başlamış çocuklara bu bayramdan söz etmeye başlamıştır. Hatta kurum 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır.

23 Nisan Neden Önemli

23 Nisan 1924 tarihinde Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bugün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bugünü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bugün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır. Himaye-i Etfal Cemiyeti, 23 Nisan 1927'de o günü Çocuk Bayramı olarak şu sözlerle duyurmuştur.

"Millet Meclisimizle millî devletimizin Ankara'da ilk teşkile günü olan Millî bayram Cemiyetimizce çocuk günü olarak tesbii edilmiştir. Bize yeni bir vatan ve yeni bir tarih yaratıp bırakan mübarek şehitlerle fedakâr gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evladları ve nihayet alelıtlak bütün muhtac-ı himaye-i vatan çocukları namına milletin şevkatli ve alicenab hissiyatına müracaat ediyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hatta vakti ve hali müsait çocuklardan mini mini vatandaşlar için yardım bekliyoruz. Her sayfası başka bir şan ve muvaffakiyetle temevvüç eden milletimizin, yarın azami derecede muavenet göstermekle beraber, çocuk gününün layıkı veçhiyle neşeli ve parlak geçirilmesi için aynı derecede alaka ve müzaheret göstereceğinden emin olan Himaye-i Etfal Cemiyeti, şimdiden arz-ı şükran eder."

Cemiyetin böyle bir adım atmasının nedeni yetim çocuklar için gelir elde etmektedir. Uzun süre yapılan çağrılar sonrasında kurumun çabaları boşa çıkmamış ve 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanılmaya başlanmıştır. Önceleri 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanan bu gün artık 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal