Kardeş Kanı Bitkisi Nedir, Kardeş Kanı Bitkisi Zararları Nelerdir?

Yaygın olarak ruh sorunlarına iyi geldiği düşünüldüğü için oldukça talep gören kardeş kanı bitkisine karşı uzmanlar uyardı. Bize kardeş kanı bitkisi nedir? Kardeş kanı bitkisi zararları sorularını sizler için araştırdık…

15.06.2021-11:04 - (Son Güncelleme: 15.06.2021-16:09)

Ülkemizde ‘kardeş kanı bitkisi’ olarak bilinen ve aktarlarda en çok talep gören ‘kardeş kanı bitkisine dair en çok merak edilen; kardeş kanı bitkisi nedir? Kardeş kanı bitkisi zararları nelerdir? Gibi soruların detaylarını haberimizde bir araya getirdik. 

‘KARDEŞ KANI’ ADIYLA BİLİNEN MERCAN KAYALARI NEDİR?

Birçok aktarda ‘kardeş kanı bitkisi’ olarak satılan, sinirsel ve ruhsal rahatsızlıklara iyi geldiği iddia edilen bu bitki, böbrek ve karaciğerlerde ciddi sorunlara neden oluyor. Kardeş kanı bitkisi kullanan bir kadının fenalaşıp hastaneye kaldırılmasının üzerine yapılan araştırmalarda, böyle bir bitkinin olmadığına, kardeş kanı bitkisi adıyla satılan yeşil yapılı bitkinin denizden çıkarılan mercan kayaları olduğu belirlendi. 

UZMANLAR UYARIYOR

Ankara’da yaşanan olayda 40’lı yaşlarında bir kadının kardeş kanı bitkisi kullandıktan sonra fenalaşıp hastaneye kaldırılması sonucu, kadının kardeş kanı bitkisi adıyla bilinen mercan kayalı tükettiği ve buna bağlı olarak fenalaştığı belirtildi. Bunun üzerine doktorlar oldukça talep gören kardeş kanı bitkisi üzerine uyarılarda bulundu.

KARDEŞ KANI BİTKİSİNİN ZARARLARI NELER?

Karaciğer Enzimlerini Yükseltiyor

Hastaneye kaldırılan ve yoğun bakıma alınan kadın sonrası söz konusu bitki üzerine araştırma yapan ve açıklamalarda bulunan Acil Tıp Kliniği Eğitim İdare Sorumlusu Doç. Dr. Gülşen Çığşar, hastada yapılan ilk tetkiklerde karaciğer enzimlerinde yükselme görüldüğüne dikkat çekti.

Fenalaşarak hastaneye kaldırılan kadına, önce hepatit şüphesiyle araştırma yapıldı. Daha sonrasında ise hastanın yakınlarına, kadının daha önce zehirli bir madde kullanıp kullanmadığını sordu. Bunun üzerine hastanın ruhsal sorunlarıyla başa çıkmak için kardeş kanı bitkisi kullandığını belirten Dr. Çığşar; ‘Hasta yakınları, hastanın korku ve endişeleri için 'kardeş kanı' bitkisini kullandığını, suda kaynatıp içtiğini belirttiler. Biz bununla ilgili literatürü taradığımızda 'kardeş kanı' diye bir bitki olduğunu ama Latince adıyla Türkiye'de olan ürünün aynı olmadığını saptadık. Biyolog arkadaşlarımız bu ürünü incelediğinde bunun aslında bir deniz mercanı türü olduğunu, okyanuslarda derinlerde yaşadığını ve ağır metalleri bünyesinde barındırdığını belirttiler’ şeklinde konuştu.

Hastada Böbrek Yetmezliği Görüldü

Yoğun bakıma alınan hastada daha sonra böbrek yetmezliği görülmesi üzerine, zehirlenme bulgularını araştırmak için incelemeler başladığını ifade eden . Dr. Gülşen Çığşar, ‘İncelemeler sonucunda hastanın kanında ve idrarında yüksek miktarda kadmiyum, ileri araştırmada ise kanında yüksek miktarda mangan çıktı. 'Kardeş kanı' ismiyle satılan ürün incelediğinde onda da yüksek miktarda kadmiyum ve mangan bulunduğu görüldü. Yani hastamız ağır metal nedeniyle toksik hepatit bulgusuyla değerlendirildi. İdrar çıkışı olmayan hastamızda böbrek yetmezliği gelişmişti2 dedi.

Hatanın Hayati Tehlikesi Devam Ediyor

Hastada görülen belirtilerin ciddi olduğunu, hasta kadında kas yıkımının başladığı, kemiklerde kadmiyumun kalsiyum ile yer değiştirdiğini dile getiren Çığşar, ‘Bu bulgular sebebiyle hastamızı yoğun bakıma aldık. Önce aralıklı, sonra uzun süreli diyalize alındı. Şu an hastamız entübe, hayati tehlikesi devam ediyor’ diye konuştu.

Kardeş Kanı Bitkisine Karşı Dikkatli Olun!

Oldukça tehlikeli bir bitki olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gülşen Çığşar, bu bitkinin bir kez bile kullanılmasının kişinin üzerinde ciddi sorunlara neden olabileceğini belirterek, ‘Söz konusu materyalin incelemesi devam ediyor. İçinde yüksek miktarda ağır metallerin bulunduğu görüldü. Bunlar çok zehirli, vücuda zararlı ve insan hayatını tehdit eden maddeler. Bu tür bilinmeyen ürünlerin alınmaması gerekiyor’ açıklamasında bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal