Karadeniz'in gözdesi Trabzon’da gezilecek yerler nerelerdir? Trabzon’da gezilecek tarihi, turistik yerler ve müzeler

Yemyeşil yaylaları ve temiz havası ile Trabzon gidenleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Karadeniz turlarında muhakkak gezilmesi görülmesi, yöresine ait damak çatlatan lezzetleri tadılması gereken yeşil cennet bu ilimiz ziyaretçilerine oldukça güzel zaman geçirmelerine olanak sağlayan birçok tarihi, turistik mekâna sahiptir. Peki Trabzon’da gezilecek yerler nerelerdir? Trabzon’da gezilecek tarihi mekânlar nelerdir? İşte Trabzon'da gezilecek yerler..

31.05.2022-14:31 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-14:31) Karadeniz'in gözdesi Trabzon’da gezilecek yerler nerelerdir? Trabzon’da gezilecek tarihi, turistik yerler ve müzeler

Karadeniz denildiği zaman kişilerin aklına ilk olarak Trabzon düşmektedir. Yemyeşil doğası ile turistik ve tarihi mekanları ile gelenleri kendine hayran bırakan şehrimizin gezilecek en güzel yerlerini bu haberimizde sizlere aktardık.

Trabzon'da gezilecek tarihi, turistik yerler ve müzeler

Trabzon'a gidenlerin vakti yeşilliklerin ve 4000 bin yıllık tarihi eserlerin içinde geçiyor. Tarihi yapıların ve yeşilliklerin yanı sıra limanları ile de meşhur olan bu ililn sahilleri de kendine hayran bırakacak niteliktedir. Trabzon'a gidip gezilmesi tavsiye edilen yerleri şöyle sıralayabiliriz:

Sümela Manastırı

Karadeniz'in en gözde şehri olan Trabzon dendiği zaman akıllarda ilk olarak Sümela Manastırı canlanıyor. Hem tarihi hem de turistik bir mekan olan Sümela Manastırı'nın bir diğer adı ise Meryem Ana Kilisesi'dir. Bu yer Maçka Dağları'nın kayalıklarına bitişik bir şekilde yapılmış ve bazı rivayetler kapsamında 375-395 yılları aralığında Bizans döneminde yaptırılmıştır.

sümela manastırı

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisardır. Şehir merkezinde olan bu kaleye ulaşım çok kolaydır. Bu yüzden hem yerli hem de yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir mekandır.

Santa Maria Kilisesi

Bu kiliseyi Osmanlı Padişahı Abdülmecid, şehre gelen yabancıların ibadetlerini yapması için yaptırılmıştır. Günümüzde hala aktif olarak açık olan bu kilise şehir merkezindedir ve dolayısıyla ulaşım kolaydır.

Atatürk Köşkü

Bu köşk, 1890 senesinde Rus Kostantin Kabayandis tarafından yaptırılmıştır. Köşk, Sarı Çam ormanları mevkiinde bulunmaktadır. Atatürk, Cumhuriyet döneminde burayı ziyaret ederek çok beğenmiş ve üç gün burada konaklamıştır. İlerleyen yıllarda Atatürk'e armağan edilen köşkün adı Atatürk Köşkü olmuştur. Burası haftanın her günü ziyaret edilmeye açıktır. Trabzon'un Soğuksu Mahallesi'nde bulunmaktadır.

Ayasofya Müzesi

Trabzon İmparatoru I. Manuel tarafından 1250-1260 yıllarında yaptırılan bu yer, Osmanlı'nın toprakları alması ile uzun bir süre camii olarak faaliyet göstermiştir. 1944 yılında ise müze haline çevrilmiştir.

Kuştul Manastırı

Tahminler kapsamında 8. yüzyılda yaptırılan bu manastır, Maçka ilçe sınırı yakınlarında bulunmaktadır. Sarp kayaların bitişiğine inşa edilen bu manastıra ulaşım oldukça zordur. Heybetli ve devasa yapısından günümüzde çok az sayıda kalıntı kalmış olsa bile bulunduğu konum nedeniyle yıl boyunca ziyaretçi çekmektedir.

kuştul manastırı

Kızlar Manastırı

Bu manastır Trabzon'un şehir merkezinde yer alan en yüksek bölge olan Boztepe'de bulunmaktadır. 1349-1390 seneleri arasında III. Alexios tarafından yaptırılmıştır. Şehirde bulunan diğer manastırlara nazaran ulaşımı kolaydır. Dolayısıyla ziyaretçisi oldukça fazladır.

Yeni Cuma Camii

Bu camii, Ortahisar'da bulunmaktadır. Çok eski zamanlarda Aziz Eugenios anısına yaptırılmıştır. İlk zamanlarda bazilika olarak daha sonra da kilise olarak faaliyette olan bu yapı Osmanlı döneminde camii olarak faaliyete devam etmiştir. Camiye ulaşım oldukça basittir.

Cephanelik

Bu yer II. Abdülhamit döneminde yaptırılmaya başlanmış ve 1887 senesinde bitirilmiştir. Rus işgali esnasında bölgeyi savunmak adına yaptırılan bu yerin mimarisi oldukça farklı ve dikkat çekicidir. Dolayısıyla ziyaretleri çok fazladır.

Bedesten

Bedesten, Cenevizliler tarafından yaptırılmış ve ardından Osmanlı döneminde üzerine eklemeler yaptırılmıştır. Git gide genişletilen bu yer kapalı çarşı olarak ziyarete açıktır.

Trabzon'da gezilecek doğal mekanlar

Mimarisi ve müzeleri ile oldukça güzel yerlere sahip olan Trabzon şehrinin yeşilliği de hem turistlerin hem yerlilerin bir numaralı tercihlerindendir. Aşağıda gezilecek doğal yerleri aktardık...

Uzungöl

Burası neredeyse herkes tarafından bilinen ve Trabzon'a gidildiğinde es geçilmeyen bir yerdir. Burası şehir merkezine 90 kilometre uzaktadır. Yeşil yaylaların arasında bulunan Uzungöl, cam gibi bir şekle sahiptir. Ziyaretçisi de oldukça fazladır.

uzungöl

Haldizen Yaylası

Burası şehir merkezine 95 kilometre uzaktadır. Doğal mimarisi ile görenleri büyüleyen Haldizen Yaylası yılın her mevsiminde yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Bunun yanı sıra yayla turizmi ve kamp için oldukça elverişli olan bu bölge, bu özelliği ile oldukça önemli bir doğal güzelliktir.

trabzon yayla

Aygır Gölü

Bu göl, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktadır. Sessiz ve sakin hali ile kafa dinlemek için bire bir olan bu mekanda kamp yapmaya ve spor yapmaya çok müsaittir. Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.

Altındere Vadisi Milli Parkı

Bu park şehir merkezinin 50 kilometre uzağındadır. Doğal yapısının yanı sıra sunduğu büyüleyici manzara ile ziyaretçileri kendine çekmektedir. Her mevsim de ziyaretçisi olan bu parkın belli ziyaret saatleri vardır.

Çalköy Mağarası

Burası da şehrim en popüler yerlerinden biridir. Mağaranın dar geçitleri oldukça ünlüdür. Güzelliği sayesinde turistler ve fotoğrafçılar tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu bölge en çok yaz aylarında ziyaretçi almaktadır.

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal