Karadeniz'de korkutan görüntüler! Ekipler hemen harekete geçildi, numune alındı

Marmara Denizi'ndeki vatandaşı paniğe sürükleyen renk değişiminin sonrasında bir diğer haber de Karadeniz kıyılarından geldi. İşte haberin detayları...

14.05.2022-11:55 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-14:59)

Arnavutköy Karaburun Sahili'ndeki manzara karşısında hayatının şokunu yaşayan bölge sakinleri denize boya döküldüğünü düşündü ve durumu hemen yetkililere ihbar etti. Gelen ihbar üzerine sahile ekipler intikal etti. Denizden numune alındı ve alınan numuneler Gebze'de bulunan TÜBİTAK MAM gemisine gönderilmiştir. Denizdeki renk değişiminin ''alg patlaması'' olduğu düşünülürken kesin nedeni ise yapılan incelemelerin sonrasında netleşecek. Karaburun Sahilinde, deniz suyunun rengi bölüm bölüm turuncu ve kızıla döndü. Etraftakiler denize boya döküldüğünü düşünerek durumu hemen yetkililere bildirdi. Yapılan ihbar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı çevre mühendisleri ve laboratuvar ekipleri intikal etti. Ekipler, denizden numuneler aldı. Turuncu ve kızıla dönen deniz suyu ise havadan görüntülendi. 

Polen ya da alg patlaması kaynaklı olabilir 

Çevre Denetim Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi gemisinde yapılacak analizlerin ardından mevcut renk değişiminin nedenini açıklayacaklarını dile getirerek, ''Denizden aldığımız numunelerin müsilaj, alg patlaması veya polen kaynaklı bir renk değişimi olup olmadığına ilişkin TÜBİTAK tarafından gerekli analizlerin yapılmasını sağlayacağız. Geçtiğimiz yıl görmüş olduğumuz müsilaj etken bakterisine benzemiyor. Polen veya alg patlamasından kaynaklı olabilir. Yapmış olduğumuz analizlerde azot ve fosfor yükünün devam ettiğini gördük. Besin tozu olarak adlandırdığımız azot ve fosforun suda mevcudiyeti bakterilerin de artmasına biyolojik üretimin devam etmesine neden oluyor. Dolayısıyla müsilaj etken bakterisi mi ya da alg mi ancak analizler sonucu tespit edeceğiz.'' diye söyledi. 


Oldukça üzücü bir durum 

Denize yüzmeye gelen Mustafa Şahan da, ''Çocukluğumdan beri buraya yüzmeye gelirim. Aslında İstanbul'un en temiz denizlerinden biri. Sonuçta Karadeniz. Kirlenmeyi ilk defa gördüm. Denize girmek için geldim. Neyden kaynaklandığını bilmiyorum ama çok üzücü bir durum.'' şeklinde konuştu. 

Böyle bir şeyi ilk kez gördük 

30 yıldır Karaburun'da yaşadığını vurgulayan Duygu Çiğdem ise, ''30 yıldır burada yaşıyoruz, burada yüzüyoruz, ilk defa böyle bir şey gördük. Sabah deniz tertemizdi şu an kırmızı. İlerde arıtma var, arıtma tesisinden dolayı mı bilmiyorum.'' diye ifade etti.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal