Karadeniz’de iklim değişti! Sebebini uzmanlar açıkladı: İşte Bettina Fırtınası’nın detayları…

Geçen kasım ayında Karadeniz bölgesini vuran Bettina Fırtınası, bilim insanları tarafından incelenerek iklim değişikliğinin etkisiyle ilişkilendirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda fırtınanın, şiddetli yağmur ve kar yağışı olasılığını iki katına çıkardığı tespit edildi.

30.01.2024-10:50 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-16:56)

Karadeniz bölgesini vuran geçen kasım ayındaki Bettina Fırtınası'nın, iklim değişikliğinin etkileriyle bağlantılı olduğunu gösteren yeni bir araştırma ortaya çıktı. Uluslararası bir ekip tarafından yapılan çalışma, İngiltere, Hollanda, ABD, Almanya ve İsviçre'deki üniversitelerden ve kurumlardan 10 araştırmacının katılımıyla gerçekleştirildi. World Weather Attribution (WWA) adlı uluslararası akademik bir girişim olan ekip, Bettina Fırtınası'nın etkilerini inceleyerek, bölgede şiddetli yağış ve kar yağışı olasılığının iki katına çıktığını belirledi. Çalışma, Ukrayna, Rusya, Moldova, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Gürcistan gibi Karadeniz çevresindeki ülkeleri kapsayan geniş bir alanda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz 28 Kasım'da Doğu Avrupa'yı vuran Bettina Fırtınası, Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'da yoğun kar yağışına, Kırım, Ukrayna'nın doğusu ve Türkiye'nin büyük bir kısmına ise şiddetli yağışlara neden oldu. Karadeniz'de saatte 120 kilometreye varan kasırga şiddetinde rüzgarlarla birlikte fırtına, en az 23 kişinin hayatını kaybetmesine, 2.5 milyondan fazla insanı etkileyen elektrik kesintilerine, altyapı hasarlarına ve ulaşımda aksaklıklara yol açtı. Araştırmacıların yaptığı ilişkilendirme analizine göre, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan Bettina Fırtınası, şiddetli yağmur ve kar yağışı olasılığını iki katına çıkardı. İklim değişikliği, yağışları yaklaşık yüzde 5 daha şiddetli hale getirerek, daha fazla yağışın kar yerine yağmur olarak düşmesine yol açtı.

Araştırmacılar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Bettina Fırtınası'nın etkilerini şiddetlendirdiğini belirterek, çatışmalar nedeniyle yerinden edilen Ukraynalıların bu durumdan özellikle etkilendiğini vurguladı. Analizlere göre, en savunmasız gruplar olan yaşlılar, çocuklar ve engelliler, dondurucu soğuklara karşı savunmasız kalmış ve tahliye imkanları azalmış durumda. İnsan kaynaklı küresel ısınmanın devam etmesiyle Doğu Avrupa'da kış fırtınalarından kaynaklanan yoğun yağışların daha da artması beklendiği bildirildi.


Karadeniz’de fırtınalar sıklaşacak

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü'nden iklim bilimciler, yaptıkları analizle Bettina Fırtınası'nın şiddetli yağmur ve kar yağışı olasılığını iklim değişikliği nedeniyle iki katına çıkardığını ortaya koydu. Bu bulgular, Karadeniz çevresindeki şiddetli fırtınaların sıklığının arttığını gösterirken, benzer analizlerle uyum içerisinde olduğu belirtildi. Araştırma görevlisi Mariam Zachariah, çatışma ve iklim değişikliğinin birleşiminden kaynaklanan yıkıcı sonuçlara dikkat çekerek şu açıklamada bulundu:

"Afrika Boynuzu, Batı Asya ve Libya'daki aşırı hava olayları üzerine yapılan son Dünya Hava Durumu Araştırmaları, savaşın insanların felaket sonrasında müdahale etme kabiliyetini büyük ölçüde azalttığını ortaya koydu. Yüz binlerce Ukraynalı savaş nedeniyle yerlerinden edildi ve kış aylarında sivil enerji altyapısının zarar görmesi, savunmasız bir nüfus üzerinde geniş kapsamlı etkilere yol açmaya devam ediyor. Dünya fosil yakıtları yakmayı bırakana kadar dört bir yanındaki aşırı hava koşulları şiddetlenmeye devam edecek ve dünyayı daha istikrarsız ve daha tehlikeli hale getirecek. Kritik sistemlerin ve altyapının zarar görmesi, çatışmalardan etkilenen insanların savunmasızlığını artırıyor." 


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal