Karadeniz'de Ayı Nüfusu Arttı, Vatandaş Tedirgin Oldu

Karadeniz'de artan ayı nüfusu bölge halkını tedirgin etmeye başladı. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan uzmanlar, olası saldırılarda panik yapılmamasını ve doğada gürültülü olarak grup halinde dolaşılmasını önerdi.

22.06.2020-11:24 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-11:11) Karadeniz'de Ayı Nüfusu Arttı, Vatandaş Tedirgin Oldu

Karadeniz'de önceki yıllara göre ayı nüfusunda bir artış yaşandı. Özellikle coronavirüs salgını nedeniyle insanlar uzun süre evlerinde kalırken, bu da doğal yaşamda aç kalan hayvanların yemek aramak için insanların olduğu bölgelere inmesine olanak sağladı. Bu hayvanlardan biri de ayılar oldu. Ayılar, insanların olduğu yerlere kadar inerek tarım ürünlerine ve turistlik işletmelere zarar vermeye başladı. Bölge halkı ellerinde sopalarla dolaşırken, uzman isimler de gürültülü olunmasını ve grup halinde dolaşılmasını önerdi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, "Köyüne, yaylasına giden insanlar, tek başına ormana girip dolaşmamalılar. Görmedikleri kapalı bitki örtüsünün içerisine veya ağaç, çalı gibi alana girip tek başına yürümemeliler. Ayılar dere kenarlarında olabiliyorlar. Onun için 'ormanın derinliklerine gireyim, tek başıma dolaşayım' demek yanlış. Arkasını görmedikleri yerlere, labirent araziler, kaya arkalarına dikkat ederek yaklaşılmalı. Biraz sesli gürültülü olmalılar, gördükleri bir açıklıksa oraya doğru gidebilirler. Ama görmedikleri bir şeye doğru gidip de birdenbire ayrı karşılaşmamaları için önlem almaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"ÖLÜ TAKLİTİ YAPMAK GEREKİYORMUŞ"

Sazalanı Yaylasında işletmecilik yapan Mert Aslan, tedbirli olduklarını dile getirdi ve ayıların yaşam alanlarına yiyecek bıraktıklarını söyledi. Ayıların yaşam alanlarını ihlal ettiklerini de aktaran Aslan, "Onlar aynı zamanda çok sevimli bir o kadar da tehlikeli canlılar. Aslında pek bir zararımız yok. 2 kez misafirimiz oldu. Sonrasında biz de onun için yiyecek bırakmaya başladık. Tedbirimizi de alıyoruz. Şu günlerde yaylalar şenlik var, çok da geleceğini sanmıyorum. Hiç rastlamadım, ama bir rivayete göre ölü takliti yapmak gerekiyormuş." dedi.

"ELİMİZDE SOPAYLA GEZİYORUZ"

Yaylada kalan Halim Aslan ise "Çok sevimli hayvanlar. Ormanlar ıssız, haliyle biz de birtakım önlemler alıyor, elimizde sopayla geziyoruz. Ormanda sopayla dolaşıyorum. Amacımız ona zarar vermek değil, kendimizi korumak. Onlar hep gelsin, zarar vermedikleri sürece bizim misafirimizdirler." şeklinde konuştu.

"KARŞILAŞIRSAM NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM"

Yayla evine ayıların dadandığını belirten Metmet Gültepe, "Yaylada evler boş olunca ayılar geliyor, yiyecek arıyor. Her tarafı kırıp, döküyor ama karşılaşırsam ne yapacağımı bilmiyorum." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal