Karaciğer, vücut sağlığı ve temizliği için oldukça önemli oranlardan biridir. Ancak gün içinde tükettiklerimiz, kirli hava, yaşam koşulları gibi birçok durum karaciğer sağlığını bozmakta ve ciddi sağlık sorunlarına neden olmakta. Peki karaciğer detoksu sağlığa kavuşmak mümkün mü? Karaciğer dekotsu nedir? Karaciğer detoksu nasıl yapılır? Karaciğer dotoksu tarifleri gibi en çok merak edilen soruların detaylarını sizler için araştırdık. İşte detaylar…
Vücutta meydana gelen toksinleri arındırmanın en etkili yolu karaciğer detoksudur. Yani bir diğer deyişle karaciğer detoksu, toksinlerden arındırarak kişinin sağlığına iyileştiren programdır. Karaciğer detoksu programları genellikle uzun süreli açlık döneminden sonra çiğ meyve ve sebzelerle yapılan bir uygulamadır. Oldukça popüler olan detoks kürleri ne yazık ki bazı ticari amaç hedefleyenler yüzünden tehlikeli durumlar oluşturabilir. Bu nedenle muhakkak bir uzman eşliğinde karaciğer detoksu yapılmalıdır.
Karaciğer detoksunun vücuda giren zararlı maddelerden arındırılması için oldukça önemli olduğunu dile getiren Diyetisyen Melis Gülbaş, karaciğer sağlığının korunması için uygun detoks uygulamalarına dikkat çekerek, detoks uygulamaları hakkında merak edilenleri anlattı.
Gün içinde maruz kalınan durumlar zamanla karaciğer de deformasyona neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında karaciğer bazı sinyaller vermeye başlar. Peki karaciğerin verdiği sinyaller nelerdir? Gelin beraber bakalım.
Karaciğerde meydana gelen sorunların en yaygın belirtileri arasında;
-Yorgunluk,
-Baş ağrısı,
-Kas ağrıları,
-Odaklanma problemleri,
-Hafıza zayıflaması
-Uyku problemleri,
-Kilo kaybı,
-Ödem,
-Mide ekşimesi,
-Gaz problemleri,
-Nefes kokması problemleri,
-Cilt sorunları,
Vücuda çeşitli yollarla giren kötü maddeleri temizlemek için uygulayabileceğiniz karaciğer detoksu için muhakkak uzman diyetisyenden yardım almanız gerektiğini tekrar hatırlatarak. Karaciğer detoksu yapılırken en sık kullanılan yöntemleri aşağıda sıraladık.
Hazır gıdalar ve rafine yağlardan oluşan paketlenmiş gıdalar vücutta toksin birikmesine neden olmaktadır. Bu durum karaciğerin vücudu temizlemesine fırsat vermeden tekrtar toksin üretimine neden olur. Böyle durumlarda işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. İşlenmiş gıdaların yerine taze sebze ve meyveler, doğal besinler tüketmek detoksunuzun ilk adımı olacaktır. Bunların yanına ev yapımı sirke, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı eklenebilir.
Baharatların yemeklere verdiği lezzet dışında vücutta temizleme görevi gördüğünü biliyor muydunuz? Bu neden baharatlar bağırsak ve sindirim sistemini toksinlerden arındırmada oldukça önemlidir. Yediğiniz karışımlara bolca baharat ekleyerek detoks sürecinizi destekleyebilirsiniz. Peki hangi baharatları kullanmalıyız? Diye düşünüyor olabilirsiniz. Zencefil, zerdeçal, karanfil, karabiber, sumak detoks kapasitesini artırarak karaciğere destek olan baharatların başında geliyor.
Suyun olduğu yerde hayat vardır sözü yaşamın her alanı geçerlidir. Zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaşması içinde gün içinde tüketeceğiniz su oldukça önemlidir. Yaşamsal faaliyetler, vücudun ısı ve cildin nem dengesinin koruması, enerji için suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle gün içinde yeterli su tüketmiyorsanız bu alışkanlığını değiştirmeli, su tüketimini artırmalısınız. Sindirim sisteminin düzenli olması için su tüketiminin öğünlerin arasında tüketilmesi önemlidir. İhtiyaç duyulan ölçüde su öğün aralarında zamana yayılarak ve yudum yudum içilmelidir.