Kara Paracılara AB Pasaportu Sattılar

Katar merkezli El Cezire televizyonu, Kıbrıs Rum idaresinin, çoğu suçla bağlantılı 1400 şahsa 2.5 milyon Euro yatırım karşılığı Avrupa Birliği pasaportu sattığına ilişkin dökümanlar yayınladı. Rum idaresi çoğu Rus, Çin ve Ukraynalı yeni vatandaşlarını ‘itibarlı şahıslar’ şeklinde savundu.

25.08.2020-11:09 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-14:32) Kara Paracılara AB Pasaportu Sattılar

El Cezire, 2017-2019 seneleri arasında Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nun önüne gelen ve geneli onaylanan 1400 şahsın binlerce sayfalık vatandaşlık başvuru dökümanlarını bulduğunu belirterek, dizi şeklinde yayınlamaya başladı. 70 ülkeden kara para ile yolsuzlukla suçlanan siyasi ve iş insanlarının Rum idaresine ‘altın pasaport’ ismi verilen yatırım karşılığı vatandaşlığa müracaat ettiğini ifade eden El Cezire, geçen gün listede olan 12 kara para bağlantılı iş insanının, geçen gün de siyasi kişileri paylaştı.

KÜRESEL SUÇLU LİSTESİ

Kimlik bilgileri yayınlanan 12 girişimci şu şekilde: Haklarında kara para aklama ile yolsuzluk soruşturmaları olan Ukrayna’daki Burisma enerji firmasının sahibi Mikola Zloçevski, Ukraynalı iş insanı Oleg Bakhmatiuk, Rus enerji dev firması Gazprom’un eski idarecisi Nikolay Gornovskiy, Rus iş insanı Ali Beglov, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarıyla kripto para yolsuzluğu gerçekleştiren Rus kardeşler Aleksey ve Dmitri Ananyev, Çinli iş insanları Cang Kıçiang il Li Ciadong, Vietnamlı iş insanı Pham Nhat Vu, Venezuellalı banker Leonardo Gonzalez Dellan, İran’da yolsuzluk ve para aklamaktan en fazla arananlar listesinde olan Ebrahimi Maleksabet ile oğlu Mehdi.

VATANDAŞLIK ALAN POLİTİKACILAR

Adları paylaşılan siyasiler ise şu isimler: Afganistan Parlamentosu Başkanı Rahman Rahmani ile ailesi, Lübnan eski Başbakanı Necip Mikati’nin kardeşi, iş insanı Taha Mikati, Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Muhammed Jamil, Çin’in kamuya ait enerji firmasının başkanı Tang Yong, Birleşik Arap Emirlikleri ekonomi dairesi eski başkan yardımcısı Apury Bagri, Rus ile Ukrayna eski milletvekilleri Vadim Moskoviç ve Vladimir Zubuki.

TÜRKİYE'Yİ SUÇLADILAR

Rum İçişleri Bakanlığı, yayınlanan dökümanları doğruladı, fakat kimlik bilgileri açıklanan 12 şahsın araştırıldığını ve Rum kanunlarına uygun olarak ‘itibarlı kişiler’ olarak değerlendirildiğini iddia etti. Rum idaresi aynı zamanda, pasaport belgelerini, 'İçişleri Bakanlığı’ndan kim sızdırdı' soruşturması başlattı. Rum duyumlarıyla yakınlığı tanınan Rum Sigma televizyonunun yayın yönetmeni Hristos Haralambus, Katar ve Türkiye arasındaki yakın münasebetlere işaret ederek, 'Belgeler Doğu Akdeniz’deki kriz sürerken yayınlandı. Katar merkezli El Cezire’ye Türk istihbaratı vermiştir. Rumların AB içindeki itibarına vurulan Türk darbesi' iddialarını öne sürdü.

VATANDAŞLIK BEDELİ 2.5 MİLYON EURO

Rum idaresi vatandaşlık satışını reklam aracılığıyla yapıyor. Vatandaşlık için Rum idaresinde 2.5 milyon Euro’luk yatırım yapmak yeterli. İşlemler hukuk büroları ile emlakçılar aracılığıyla yapılıyor.

ANASTASİADİS VE KIZLARININ ADI DA KARIŞMIŞTI

Kıbrıs Rum idaresinin yatırım ismi altında Avrupa Birliği pasaportu satışları AB’yi de uzun zamandır rahatsız ediyor. Rum idaresinin 2013 yılından beri ‘yatırım karşılığı vatandaşlık’ programından yedi milyar Euro kazanç elde ettiği ifade ediliyor. Pasaport satışı skandalına 2019'da Rum lider Nikos Anastasiadis ve 2 kızı Elsa ile Ino’nun da isimleri karışmıştı. Anastasiadis’in vazifesine seçilmeden önce kızlarıyla ortak olduğu hukuk bürosunu kullanarak Litvanya’daki Rus Oligarkların kara para akladığı Ukio Bank üzerinden Rum idaresinde tabela firmaları kurduğu ve 323 milyon dolar akladığı kanıtlanmıştı. Anastasiadis’in Rus Oligark Vladimir Romanov’a Avrupa Birliği vatandaşlığı verdiği belirlenmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal