BAE'den İsrail ve ABD Toplantısına Katılmama Kararı!

İpler geriliyor! İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ile BAE arasında imzalanması öngörülen F-35 anlaşmasına karşı çıkınca, İsrail-ABD-BAE üçlü toplantısı iptal edildi.

25.08.2020-08:22 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-12:53) BAE'den İsrail ve ABD Toplantısına Katılmama Kararı!

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan normalleşme anlaşmasının ardından  BAE beklenmeyen bir adım attı.

BAE, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ile BAE arasındaki F-35 konusunda yapılacak bir anlaşmaya tepki göstermesinin ardından, cuma günü düzenlenmesi kararlaştırılan İsrail-ABD-BAE üçlü toplantısını erteledi.

NETANYAHU'NUN F-35 TEPKİSİ ETKİLİ OLDU
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft'ın İsrail ve BAE'li mevkidaşlarını BM'de bir toplantıya davet ettiğini hatırlatan kaynaklar, Netanyahu'nun F-35 anlaşmasına karşı çıkmasının ardından BAE'nin İsrail'e bir mesaj göndermek için bu toplantıyı iptal ettiğini dile getirdi.

Kaynaklar, toplantının iptaline ilişkin Craft ve Beyaz Saray'ı bilgilendirdiğini de sözlerine ekledi.

İsrail'in en bilindik basını Yedioth Ahronoth, Tel Aviv ile Abu Dabi arasında ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasının ardından ABD'nin BAE'ye F-35 ve gelişmiş insansız hava aracı satışının önünün açıldığını kaleme almıştı.

Bahsi geçen açıklamaların sonrasında 18 Ağustos'ta İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ''Başbakan (Netanyahu) başından beri İsrail ile barış anlaşması yapan Arap ülkeleri de dahil olmak üzere Orta Doğu'daki tüm ülkelere F-35 ve diğer gelişmiş silahların satışına karşı çıkmıştır.'' sözlerine yer verilmişti.

"SÜRECİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
Diğer taraftan bugün İsrail'de bir toplantı gerçekleştiren Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ortak basın toplantısında F-35 meselesi masaya yatırılmıştı.

Pompeo ise BAE'ye F-35 satma taraftarı olan Pompeo şu açıkalmayı yaptı: ''ABD'nin (İsrail’in) niteliksel askeri üstünlüğüne ilişkin yasal bir zorunluluğu var ve buna uymaya devam edeceğiz. Ancak BAE ile de 20 yıldan fazla güvenlik ilişkimiz var.

BAE'ye askeri yardım yaptık ve İran tehdidine karşı halkını koruması için BAE'ye ihtiyaç duyduğu ekipmanların sağlanması sürecini gözden geçirmeye devam edeceğiz. Bunu İsrail'e verdiğimiz sözü koruyarak yerine getireceğiz.'' 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal