Kapıda vize nedir, nasıl alınır?

Pasaport ve vize yurt dışına seyahatin ilk şartı. Birçok prosedürü bulunan bu işlemin haricinde bazı ülkelere kapıda vize uygulamasıyla da giriş yapılabiliyor. Kapıda vize uygulayan ülkeler neler, ücreti ne kadar, kapıda vize evrakları nedir?

25.01.2022-09:44 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-16:55) Kapıda vize nedir, nasıl alınır?

Özellikle sınır ülkelerde oldukça görülen bu durumda kapıda vize işlemiyle kısa süreli olarak gitmek istediğiniz ülkede bulunma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Ülkelerarasındaki anlaşmaya bağlı olarak belli başlı ülkelere kapıda vize alarak giriş yapılabiliyor. İşte detaylar…

Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere kapıda vize uygulaması sınır kapılarında gerçekleşen bir durum. Sınırına ulaştığınız bir ülke ile Türkiye arasında yapılan anlaşma sonucunda böyle bir uygulama varsa normal vize yerine kapıda vize uygulamasıyla kısa süreli seyahatlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Sınır kapısı dense de bu ülkenin sınırına havayolu ile ulaşmış olmak da kapıda vize almakta geçerli bir durum. Eğer ülkeyle sağlanan bir anlaşma varsa havalimanında da kapıda vize alabilmek mümkün. 

Nasıl alınır?

İşlem, kısa sürede gerçekleştirilebiliyor ancak belli başlı evraklar da istiyor. Bu evraklara öncesinde sahip olmanız gerekiyor. Sınır kapısındaki gişede oluşabilecek yoğunluğa bağlı olarak kapıda vize işleminiz ortalama 10 dakika içerisinde gerçekleştirilebilir.

Kapıda vize ücreti ödemeniz ve işlemleri halletmeniz ardından ülkeyle bağlı olan anlaşmaya göre ülkede seyahat iznine sahip oluyorsunuz. Bu bazen 15 gün bazen 30 gün olabilirken 4 aya kadar izin veren ülkeler de bulunuyor.

Kapıda Vize Veren Ülkeler

Gerekli evraklar

Kapıda vize için gerekli evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de özellikle havayolu ile girişlerde şu belgelerin yanınızda bulunması önemli:

- Pasaport (en azından 1 yıllık)

- Pasaport fotokopisi

- Eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu

- Vize ücreti için gerekli döviz

- Otel rezervasyonu

- Gidiş-dönüş uçak bileti (Havayolu kullanmıyorsanız giriş ve çıkış tarihleriniz)

- En az 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf

- Seyahat sağlık sigorta poliçesi

- En az 3 aylık banka hesap döküm belgeleri

Kapıda Vize Nasıl Alınır

Kapıda vize ücreti

Kapıda vize ücreti ne kadar sorusunun cevabı ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Ege bölgesinden Yunan adalarına denizyolu ile geçerken ortalama 55 Euro gibi bir ücret ödüyorsunuz. Ancak Madagaskar’a havayolu ile ulaşım sağladığınızda ortalama 130 Euro ödemeniz gerekiyor. Bu durum deniz, hava ya da karayolunda bulunmanıza, ülkenin uzaklığına ve ülkelerarası anlaşmaya göre değişiklik gösteriyor.

Kapıda vize veren ülkeler 

Türkiye’den vize istemeyen birçok ülke bulunduğu gibi online ya da kapıda vizeyle de bunlara ek birçok ülke listede yer alıyor. Buna göre kapıda vize isteyen ülkeler şöyle:

Kapı Vizeli Afrika Ülkeler: Burundi, Cibuti, Komor Federe İslam Cumhuriyeti, Madagaskar, Mozambik, Senegal, Sudan, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Yeşil Burun Adaları

Kapı Vizeli Asya Ülkeleri: Bahreyn, Doğu Timor, Kamboçya, Kuveyt, Maldivler, Nepal, Sri Lanka, Tacikistan, Tayvan, Umman, Azerbaycan ve Ermenistan.

Kapı Vizeli Okyanusya Ülkeleri: Palau, Samoa, Tonga ve Tuvalu.

Her bir ülkenin anlaşmasına göre giriş izni ve süresi olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte Yunanistan vize istiyor olsa da Sakız Adası gibi bazı Yunan adalarına kapıda vize ile ulaşmak mümkün.

Belgeli, kapıda ya da online olarak Türkiye’den vize istemeyen ülkelere ulaşmak için "2022 Vizesiz Gidilebilen Ülkeler Listesi" haberimize tıklayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal