Kanunlarda İşçi Hakları Ve İş Davaları

Çalışma ve sosyal güvenlik hakları, yasalar ile güvence altına alınmıştır. 4857 saylı İş Kanunu uyarınca işverenlerin yasalarda geçerli olan durumlara uygun olmayan bir biçimde işçilerini işten çıkarması yasaklanmaktadır.

25.03.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-18:45) Kanunlarda İşçi Hakları Ve İş Davaları

Böyle bir durum yaşandığında işten çıkarılan işçiye bazı haklar doğmaktadır.

İşçi Hakları Nelerdir?

İş kanununda belirtildiği üzere işçiler, bazı temel hakların sahibidir. Bu işçi hakları maaş, sigorta, ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı gibi konuları kapsamaktadır. Kanunların öngördüğü şekilde işçiler maaşlarını zamanında ve tam biçimde almak durumundadır. Ayrıca işçilere ödenecek olan maaş, devlet tarafından belirlenen asgari ücretten daha düşük olmamalıdır. İşçilerin sigortasız biçimde çalıştırılması da kesinlikle yasaktır.

İşçilerin işten çıkarılması halinde de bazı işçi hakları ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir işveren, işçisini yasal sebeplere dayalı olarak işten çıkarmış ise, bunun gerçekleşmesinden belli bir zaman önce kendisine haber vermek zorundadır. Yani işten çıkarma, işçiyi zorlayacak biçimde aniden yapılamaz. Eğer işten çıkarma öncesinde işçiye herhangi bir bildirimde bulunulmamış ise, işçinin ihbar tazminatı hakkı doğmaktadır.

Bir işçinin işten çıkarılması haksız biçimde yani keyfi nedenler ile yapılmış ise, bu durumda ortaya işçinin alacağı kıdem tazminatı hakkı çıkmaktadır. Bu hak, işçinin haklı nedenler ile kendi isteği ile işten ayrılması halinde de geçerli olmaktadır. Yani bir işçi çalıştığı iş yerinde maaşını alamıyor, haksızlığa uğruyor, hakaret görüyorsa, bu halde de kıdem tazminatı isteme hakkı mevcuttur.

İşten Haksız Yere Çıkarılan İşçilerin Hakları

Sıklıkla yöneltilen işten çıkarılan işçi hakları nelerdir sorusu, işçilerin bu konuda dava açabilmesi ve görülen mahkeme sonucunda, işe iade ya da işveren tarafından ödenmesi gereken tazminat cevaplarını içermektedir. Bu davaların sonucunda işçiye ödenecek tazminatlar, kanunlarca belirtilmektedir.

Herhangi bir neden ile haksızlığa uğrayarak işten çıkarılan bir işçi, durumu iş mahkemesine taşıyarak, dava açma hakkına sahiptir. Açılacak dava, işçinin ikamet ettiği veya iş yerinin bulunduğu adrese bağlı olan iş mahkemelerinde açılabilir. Bu davalar mahkemeye kanıtların sunulması, varsa tanıkların dinlenmesiyle konunun değerlendirilmesini içerir. Verilen karar, işten çıkarılan işçi hakları nelerdir sorusunun kanunlarda belirlenen cevaplarına göre bir sonuca bağlanmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal