Kanuni Sultan Süleyman Kimdir?

Kanuni Sultan Süleyman, 1494 yılında Trabzon’da dünyaya gelen 10. Osmanlı padişahıdır. 7 Eylül 1566 tarihinde Macaristan güneyindeki Zigetvar’da vefat etmiştir.

22.07.2020-11:51 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-11:46) Kanuni Sultan Süleyman Kimdir?

Kanuni Sultan Süleyman, I. Süleyman olarak, Osmanlı Türkçesinde ise Sultan Süleyman-ı Evvel adı ile anılmaktadır. Babası Yavuz Sultan Selim’dir.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN KİMDİR?

Kendisine batıda Muhteşem Süleyman, doğuda ise Kanuni Sultan Selim denilmektedir. Kanuni unvanını adaletli yönetim anlayışı ile almıştır.

Kanuni Sultan Süleyman, I. Selim’den sonra tahta çıkmış olup babasının kısa süren hükmüne göre oldukça uzun süre, 46 yıl padişahlık yapmıştır. Kanuni, Osmanlı’nın en uzun süre hüküm süren padişahıdır.

Peki, 46 yıl Osmanlı İmparatorluğunu yöneten Kanuni Sultan Süleyman bilinmeyen yönleri nelerdir?

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN OĞULLARI

1.Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa’yı tahta geçmek için kendisini saf dışı bırakacağı söylentileri doğrultusunda boğdurttuğu yaygın olarak bilinmektedir. Ancak, Kanuni Sultan Süleyman bilinmeyen yönleri arasında yer alan şehzade öldürme olayı vardır. Kanuni’nin oğlu Şehzade Bayezid’i öldürtmesi pek bilinmez.

Bu şehzadenin annesi Hürrem Sultan olup, annesinin telkinleri ile kendinin padişahlığına kesin gözüyle bakmaya başlamıştır. Ancak I. Süleyman kendisinden sonra Şehzade Selim’in padişah olmasının lehinedir. Bunun üzerine Şehzade Bayezid, adam toplayarak babası henüz sağ iken kardeşi Selim ile taht kavgası mücadelesine başlamıştır. Ailesi ile İran’a sığınan Şehzade Bayezid, bir süre sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın gönderdiği adamları tarafından boğulmuş, şehzadenin kaderini tüm ailesi de paylaşmıştır.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

Kanuni Sultan Süleyman bilinmeyen yönleri arasında edebiyata düşkünlüğü bulunmaktadır. Kanuni, yalnızca edebiyat eserlerini okumakla kalmamış kendisi de birçok Klasik şiire imza atmıştır. Şiirlerini yazarken kullandığı mahlas Muhibbi

Kanuni Sultan Süleyman, 2779 gazel yazmıştır. Divan şairleri arasında en fazla gazel yazan şair unvanına sahiptir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın mücevherlere meraklı olduğu da söylenmektedir. Kanuni Sultan Süleyman bilinmeyen yönleri arasında giyimine oldukça özen gösteren ve şık giyinen bir padişah olması da bulunmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman, Arapça, Farsça, Çağatayca ve Tatarca dillerine hakimdi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın seramiklere ilgisi vardı ve kavaf denilen kundura imalatçılığı yapmaktaydı.

Kanuni Sultan Süleyman, müzikle ilgiliydi. Aynı zamanda hat sanatı dalında da eserler vermiştir.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN ÖLÜMÜ

Kanuni Sultan Süleyman, oldukça yaşlı olmasına ve sefere çıkmasının uygun görülmemesine rağmen savaşlarda bizzat bulunmak için saraydan ayrılmıştır. Artrit ve nikris hastalıklarından mustarip olduğu da söylenmektedir.

72 yaşında iken sefere çıkan Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar kuşatması sırasında, kalenin alınmasından bir gün önce, 7 Eylül’de vefat etti. Kanuni Sultan Süleyman bilinmeyen yönleri arasında, ölümünün askerler tarafından duyularak sefer sırasında dikkat dağınıklığına yol açmaması için 48 gün boyunca saklandığı bulunmaktadır.

Öldükten sonra, iç organları çıkarılarak çadırının içerisinde gömülmüş, cesedinin çürümemesi için bazı yöntemler uygulanmıştır. Bazı kaynaklarda, kendisine benzeyen bir adamın uzaktan askerlere gösterildiği de yazmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal