IV. Murat’ın Teşkilatlanma Faaliyetleri Nelerdir?

IV.Murat Osmanlı Devleti'nin en sert ve aynı zamanda en iyi padişahlarının arasında dikkat çeker. Bu dönemde ortaya çıkan anarşi ve asayiş sorunlarından dolayı padişah almış olduğu değişik tedbirlerle dikkat çeker. Bunların çok büyük bir kısmı sultanın güç kullanmasıyla ortaya çıkmıştır.

22.07.2020-11:43 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-11:42) IV. Murat’ın Teşkilatlanma Faaliyetleri Nelerdir?

1. Murat’ın teşkilatlanma faaliyetleri nelerdir: Padişah tahta ilk olarak çıktığı zaman henüz çok küçük olmasından dolayı devlet yönetiminde etkin değildir. Bundan dolayı devleti uzun yıllar boyunca Osmanlı tarihine damga vurmuş olan annesi Kösem Sultan yönetmişti. Fakat padişah sonrasında gücü ele geçirmiştir. Özellikle İstanbul isyanları ile yakından ilgilenmiştir. Bu tarihte başkentte olan hem Yeniçeriler hem de Sipahiler, özellikle çok kötü ünleriyle bilinmekteydiler. Abisi Genç Osman'ın hiçbir şekilde öldürülmesini unutamayan padişah, buna karşılık sert bir politika izlemiştir. Ocağı dizginlemiştir. Kendisine karşı çıkan isyanda parmağı olan sadrazam Topal Recep'in kellesini almıştır. Bunun ardından, güvenmiş olduğu devlet adamlarıyla ocağın üstüne yürümüş ve onların disiplinli olmasını sağlamıştır. Aynı tavır Anadolu topraklarında da sergilenmiştir.

1.Murat’ın Teşkilatlanma Faaliyetleri ve Islahatları Nelerdir?

İlk olarak padişah, devletin içinde bulunmuş olduğu durumun nedenlerini araştırmak ister. Bu yüzden devrin en önemli devlet adamlarından birisi olan Koçi Bey'e çok büyük bir görev verir. Ondan, bir rapor hazırlanmasını ister.

Hazırlanmış olan bu rapor içinde Osmanlı Devleti'nin neden geride kaldığının sebepleri çok açık bir biçimde ifade edilmiştir.

Buna göre Yeniçeri Ocağı ve özellikle İstanbul'da yaşayan sipahiler, disiplinden yoksundurlar. Ocağın bir an önce düzetilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

Aynı zamanda Tımar sisteminde yaşanan bozulmalardan da bahsedilmiştir.

Çünkü çok uzun yıllar boyunca tımarlar, hiçbir şekilde bunu hak etmeyen kişilere verilmeye başlanmıştır.

Bunun önüne geçmek isteyen padişah hemen yayınlamış olduğu bir ferman ile hak eden devlet görevlilerinin bunda faydalanması gerektiğini emretmiştir.

Bunun yanı sıra özellikle tarıma zarar veren birçok isyan da sert bir biçimde bastırılmıştır.

Dikkat çeken en büyük ıslahatlardan birisi sigar yasağıdır.

Nedeni ise o dönemde çıkan ve tütün kaynaklı olan yangınlardır.

İçki konusunda da benzer bir tutum sergilenmiştir.

Şarap ve her türlü devlet içinde yasaklanmıştır.

Bunların tümü çok büyük bir kuvvet kullanılarak yapılmıştır.

Gece sokağa çıkma yasağı ve fenersiz bir biçimde gece dışarıda dolanmak dikkat çekici yasakların içinde karşımıza çıkar.

1.Murat’ın Seferleri Hangileridir?

IV.Murat, Osmanlı Devleti'nin en büyük mareşallerinden birisidir. Onun zamanında çok büyük iki sefer vardır. Bunlardan birisi Erivan üstüne yapılmıştır. Diğeri ise Bağdat'a düzenlenendir. Kendisi Bağdat Fatihi olarak bilinir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal