Kanser Tedavisinde Kullanılan İmmünoterapi Nedir, Nasıl Yapılır?

Dünyanın en yaygın hastalıkları başında kanser geliyor. Peki kanser tedavisinde kullanılan immünoterapi nedir? İmmünoterapi ne işe yarar? İmmünoterapi nasıl yapılır?

14.06.2021-11:18 - (Son Güncelleme: 28.10.2021-18:49)

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri kanser. Teknolojinin gelişmesi ile kanser tedavisinde de birçok alternatif oluşmaya başladı. Son zamanlarda ise en adından sık sık bahsedilen İmmünoterapi hakkında en çok merak edilen, immünoterapi nedir? İmmünoterapi ne işe yarar? İmmünoterapi nasıl yapılır? İmmünoterapi tedavisi, İmmünoterapi yan etkileri neler? Gibi konu başlıklarını sizler için detaylıca araştırdık. 

Yapılan araştırmada dünya genelinde her 5 kişiden 1’i hayatı boyunca kanserle mücadele ediyor. Her 10 kadından ve her 8 erkekten biri kanser nedeniyle yaşamını kaybediyor. Gelişen teknolojiyle beraber tıpta yaşanan ilerleme birçok tedavi yönteminin ortaya çıkmasını sağladı. Bunlardan biride kanser tedavisinde kullanılmaya başlanan İmmünoterapi. Peki nedir bu İmmünoterapi? Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Çiğdem Usul Afşar, merak edenler için detayları anlattı.

KANSER TEDAVİSİNDE UYGULANAN İMMÜNOTERAPİ NEDİR?

Kanser hastası olan kişinin, kendi bağışıklık sisteminin kanser hücreleri ile savaşmasını sağlayan bir tedavi türüdür. Özellikle 2011 senesinden sonra kanser tedavisine ayrı bir boyut kazandıran immün kontrol noktası, daha sonra kanser tedavisinde kullanılmaya başlandı. Kanser tedavisine farklı bir boyut kazandıran immün kontrol noktalarının keşfi, 2018 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

İMMÜNOTERAPİ HANGİ KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Kanser tedavisinde ki olumlu sonuçlarıyla başarılı bir tedavi süreci sağlayan immünterapi, birçok kanser tedavisinde uygulanabiliyor. 

İmmünterapi Tedavisi Uygulanan Kanser Türleri;

-Böbrek kanseri

-Akciğer kanseri

-Boyun tümörü

-Rahim kanseri

-Hepatosellüler kanseri

-Lenfoma kanseri

-Mesane kanseri

Meme kanseri gibi birçok kanser tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Hatta tümörü hangi dokuda oluşursa oluşsun genetik olarak MSI-high olan tüm kanser türlerinde tedavi olrak kullanılabiliyor. Nivolumab, Atezolizumab, Pembrolizumab gibi immünoterapi ilaçları ülkemizde artık pek çok kanserin tedavisinde Sağlık Bakanlığı tarafından da tescillenmiş olup hastaların ilaçlara ulaşımı kolaylaştırılmıştır.

İMMÜNOTERAPİ’NİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Kanser tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar sağlayan İmmünoterapinin, bazı yan etkileri vardır. Ancak bu yan etkiler kemoterapinin etkilerine kıyasla oldukça azdır. Tedavide kullanılan ilaçlar, çoğunluğu hafif şiddetli olan ama bazı durumlarda ciddi yan etkilere neden olabilir. En yaygın belirtisi ise ilk kullananlarda alerji, anafilaksi gibi yan etkiler nadir de olsa görülebiliyor.

Tedavinin biraz daha ilerleyen dönemlerinde ise diğer organları da etkileyen bazı durumlarla karşılaşılabilir. Bunlar özellikle deri, bağırsak, endokrin ve akciğerlerde görülen yan etkilerdir. 

İmmünoterapi tedavisinin başında hastanın görüntülerinde tümörün büyümüş gibi görünmesiyle karşılaşılabilir. Hemen endişe etmeye gerek yok bu durum hastanın bağışıklık sisteminin tümör etrafını sarmasından kaynaklanır ve daha doğru sonuç almak için bir süre böyle beklenmesi gerekir. 

İMMÜNOTERAPİ’NİN YARARLARI NELERDİR?

Son yıllarda kanser tedavisinde olumlu sonuçlar alınmasını sağlayan İmmünoterapinin yararları şu şeklidedir:

-İmmünoterapi kemoterapi ve radyoterapiye göre daha az yan etkiye sahiptir. Kemoterapi alamayacak durumdaki hastalara bile verilebilir. 

-Birçok kanser hastasının ömrünü uzatır.

-İmmünoterapi bağışıklık sistemi üzerinde kanser hafızası yaratır. Böylece kanserin tekrarlamasına engel olabilir.

-Kemoterapi ve radyoterapiye direnç gösteren bazı kanser türleri üzerine etki gösterir.

-İmmünoterapi hem tek başına hem de diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.

-Kemoterapi ve radyoterapi sağlıklı hücrelere de zarar verir. İmmünoterapi sağlıklı hücrelere fazla zarar vermez.

-Kemoterapi ve radyoterapiye göre daha iyi tolere edilir.

-Kemoterapi ve radyoterapiye göre daha az yan etki görülür. 

-Kanserin büyümesi yavaşlar ya da durur.

-Kanserin metastaz yapmasına engel olabilir.

KANSER TEDAVİSİNİN EN ETKİLİ YÖNTEMLERİNDEN İMMÜNOTERAPİ NASIL YAPILIR?

-İmmünoterapi ilaçla uygulanan bir tedavidir ve damardan uygulanır. Bu uygulama ise hastaneden gerçekleştirilir. 

-İmmünoterapi ilaçları bazı durumlarda değişiklik göstermektedir. Bazen tablet bazen de kapsül şeklinde olabilir. 

-Direk olarak cilde uygulanan krem yapılı İmmünoterapi ilacı da vardır. 

-Bir diğer uygulama şeklide idrar kesesinin içine ilaç verilerek gerçekleştirilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal