Kanser Dereceleri

Kanser, hem ülkemizde hem de dünyanın geri kalanında çok hızlı bir şekilde yayılan ve can alan bir hastalık. Vücuttaki çok farklı organlarda kendisini gösteren bu hastalığın, erkek evrede tedavisi söz konusu. Bunun için birçok değişik terapi söz konusu.

09.06.2020-14:07 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-14:04) Kanser Dereceleri

Kanser, hem ülkemizde hem de dünyanın geri kalanında çok hızlı bir şekilde yayılan ve can alan bir hastalık. Vücuttaki çok farklı organlarda kendisini gösteren bu hastalığın, erkek evrede tedavisi söz konusu. Bunun için birçok değişik terapi söz konusu.

Kanser Dereceleri Ne Demek?

Kanser dereceleri, bir diğer adıyla evreleme olmakla beraber herhangi bir kanserin yayılıp yayılmadığını, nerede olduğunu, büyüklüğünü tanımlamak için kullanılan bir sistemdir. Sadece ülkemize özgü olan bir durum değildir. Dünyanın geri kalanında da tercih edilen global bir sistemdir.

Kanser Dereceleri Ne İşe Yarar?

  • Kanser derecelerinin önemi son derece büyüktür.
  • Bunun tanımlanabilmesi için birtakım metotlar tercih edilir.
  • Yani ilk olarak testlerin yapılması ve bunun ardından da tanının kesin olarak koyulması gerekir.
  • Hangi derecede olduğu, özellikle takip edilecek olan tedavi yönteminin belirlenmesinde büyük bir öneme sahiptir.
  • Bu sayede hastalığın seyri de anlaşılır.
  • Özellikle hastalık nasıl bir aşamada ve nereye doğru evrilir gibi soruların yanıtlarını almak mümkün olacaktır.
  • Bu açıdan bakıldığı zamana kanser evrelemesi hayati derecede bir önem sahiptir.

Türkiye'de Kanser Dereceleri Neler?

Kanser derecesi tek bir sistemden oluşmaz. Bunun dünya üzerinde farklı birçok türü söz konusu. En bilinen, yaygın olan ve birçok ülkede kullanılan ise TNM'dir. Kısa adı AJCC olan Amerikan Kanser Komitesi'nin altında imzası bulunan bir sistemdir. Her harf bir durumu ifade eder. T, tümör yani kanserdir. N ise lenf nodunu simgeleyen bir harftir. Bunun yanı sıra son olan M ise Metastaz yani kanserin diğer organlara yayılmasıdır.

Kanser dereceleri faktörleri üzerinden bu tanımlamalar belli bir sıraya göre yapılır. İlk olarak kanserli hücrenin nerede olduğu, nereye yerleştiği ve büyüklüğüne bakılır. Bunun lenf nodlarında olup olmadığının anlaşılması ise ikinci aşamadır. Son olarak ise metastaz durumu gözden geçirilir. Bunların tümünün ardından kişini hastalığının hangi evrede olduğuna karar verilir.

Kanser Dereceleri Kaç Tane?

Kanser dereceleri her ne kadar farklı olsa da genellikle 4 değişik evreden oluşur. Bunların ilki ise sıfır rakamıdır. Yani teşhisin konulmasıdır. Daha sonra Roma rakamlarıyla 4'e kadar evreler dikkat çeker.

Örnek Kanser Dereceleri Nedir?

Kanser dereceleri konusunu daha iyi anlayabilmek için akciğer kanseri için ifade edilmiş olan 4 evreye ve her bir derecede nelerin yaşandığına bir bakalım;

  • Evre 1'de kanser söz konusudur ancak bu yayılmamıştır. Yani akciğer içinde yer alır.
  • evrede ise durum farklıdır. Burada kanserli hücre en yakında olan lenf noduna sıçramıştır.
  • evrede kanser akciğer zarında ve iki ciğerin arasındaki boşlukta görülür

Tüm bunların yanı sıra 4.ve son evrede artık kanser diğer birçok organa yayılmış demektir. Karaciğer, kemik, böbrek üstü bezleri bunlardan bazılarıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal