İzoekoik Nodül Kanser mi?

İzoekoik nodül kanser mi? İzoekoik nodül tam olarak nedir ve neden ortaya çıkar? Nodül saptaması nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

09.06.2020-13:46 - (Son Güncelleme: 20.05.2021-12:33)

Kanser birçok insan için büyük bir kabus demek. Özellikle farklı ve agresif türlerinin olması kişilerin önemli bir kısmını korkutuyor. Farklı test ve görüntüleme yöntemleri, kanser teşhisini koyabilmek için en ideal yolların içinde bulunuyor. Raporunda izoekokik nodül ibaresi olan kişilerin en çok merak ettiği şey bunun ne olduğu. Ayrıntılı yanıtı ise haberimizde.

İZOEKOİK NODÜL NEDİR?

İzoekoik nodül kanser mi: Bu nodül özellikle tiroit olarak bilinen yerde kendisini gösteren, en az bir tane veya daha çok olan bir yapıdır. Bunun tam olarak nasıl bir özelliğe sahip olduğunu bilmek, özellikle dışarıdan bakıldığı vakit anlaşılmaz. Birçok kişi değişik nedenlerden dolayı ultrasona girdikten sonra sonucu hemen öğrenmek istiyor. Kendisine verilmiş olan sonuç kağıdında birçok farklı terimin olması elbette büyük bir kafa karışıklığının ortaya çıkması demek. Nodül kanser mi sorusunun çok sık bir biçimde dile getirilmesinin nedeni de bu.

NODÜLLER NEDEN ÇIKAR?

Tiroit nodülleri olarak bilinen yapının ortaya çıkmasının birden çok nedeni vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

Her şeyden önce her nodülün kanserli olmadığını ifade etmek lazım.

Nodüller vücudun birçok yerinde görünür ancak bunların içinde en fazla karşımıza çıktıkları yerin içinde tiroit gelir.

Özellikle iyot eksikliğinin bunun en büyük nedenlerinden birisi olduğunu hemen ifade edelim. Çünkü iyot insan vücudu için hayati derecede bir öneme sahip.

Bunun yanı sıra yaşlı kişilerde ve buna bağlı olarak da çıkması söz konusudur.

Guatr denilen ve birden çok nodülün olduğu yapıları unutmamak lazım.

Burada önemli ve en temek nokta hemen bunun dikkatli bir biçimde incelenmesidir.

NODÜL NASIL SAPTANIR?

İzoekoik nodül kanser mi: Yapılacak olan titiz incelemelerin sonunda bu sorunun yanıtının alınması mümkündür. Nodüllerin saptanmasının iki farklı yolum vardır. Bunlardan birisi klasik bir biçimde eller yapılır. Yani boğazın olduğu yerde doktor iki ya tek eliyle dokunur. Eline bir yumru geldiği zaman bunun anlamı nodüldür. Günümüzde bu şekilde yapılan tespitlerin oranı en az yüzde 3 en fazla yüzde 7 şeklindedir.

Nodül saptama işlemlerinde daha sık bir biçimde tercih edilen yöntem her daim ultrason olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için ilgili bölge üstünde ses dalgaları üzerinden görüntüleme yapılır. Oranı ise yüzde 20 ile yüzde 76 arasında farklılık gösterir. Nodüllerin kanserli hücre olma oranı sadece yüzde 5 olduğundan, her nodül durumunda bunun dünyanın sonu şeklinde düşünmemeniz gerekir.

ŞÜPHELİ NODÜLLERDE NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

Şüpheli olarak tanımlanmış olan nodüllerde yapılacak olan şey çok açıktır. O da biyopsidir. Hemen parçanın özel bir biçimde incelenmesi lazım. Bu konuda uzman olan doktorun yazmış olduğu rapor kesinlikle belirleyicidir. 

"İzoekoik nodül kanser mi?" sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Diğer sağlık haberlerimizi okumak için lütfen aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal