Kanal İstanbul Nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte Kanal İstanbul nedir? sorusu bir kez daha gündeme geldi. Kanal İstanbul ne zaman tamamlanacak? Kanal İstanbul nerede olacak? Amacı ne?

07.04.2021-14:55 - (Son Güncelleme: 14.04.2021-15:59) Kanal İstanbul Nedir?

Yüzyılın Projesi olarak adlandırılan Kanal İstanbul merak konusu olmaya devam ediyor. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2011 yılında Haliç Kongre Merkezi'nde tanıtılan Kanal İstanbul, Avcılar,Küçükçekmece, Sazlıdere ve Durusu korusunu kapsıyor. Peki, Kanal İstanbul nedir? İşte detaylar

KANAL İSTANBUL NEDİR?

Kanal İstanbul, 45.2 kilometre uzunluğuna sahip yapay bir su yolu projesidir. Güzergahı Marmara Denizi'nin Küçükçekmece Gölü'nü ayıran kısımdan başlamaktadır. Sazlıdere ve Altınşehir mahallelerini içine alarak devam eden projere Sazlıdere Baraj Havzası'ndan ilerleyerek Terkos ve Durusu mahallelerinden Karadeniz'e ulaşacak. Kanal İstanbul, Arnavutköy, Küçükçekmece, Başakşehir ve Avcılar ilçe sınırlarını içine alacak.

KANAL İSTANBUL PROJESİ'NİN TARİHİ

Kanal İstanbul Projesi, aslında Roma İmparatorluğu'na kadar dayanmaktadır. Zira bu şehirde sürekli olarak alternatif su yolu arayışları olmuştur. Ancak o dönemdeki teknolojik imkan yetersizlikleri bu projeleri rafa kaldırtmıştır. 

Kanuni Sultan Süleyman döneminde alternatif su yolu arayışları devam etmiştir.

1990 yılında ise İstanbul Kanalı'nı düşünüyorum ismiyle Tubitak Bilim ve Teknik Dergisi'nde yayınlanan bir yazıda Kanal İstanbul bir kez daha gündeme gelmiştir. Bu yazıyı kalema alan kişi dönemin Enerji Bakanlığı Müşaviri Yüksel Önem'dir.

KANAL İSTANBUL'UN AMACI NE?

Kanal İstanbul, Avrupa Yakası'nda yer alacak. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatif bir geçiş koridoru olan projenin asıl amacı İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini azaltmak. Kanalın uzunluğu 45 kilometre, genişliği ise yüzeyde 145 ile 150 metre olarak belirlenmiştir. Tabanda bu genişlik 275 metre olacak. 

Kanal İstanbul'un tamamlanıp hayata geçmesiyle birlikte İstanbul Boğazı tümüyle tanker trafiğine kapatılacak. Bu şekilde İstanbul yarımadası tam bir ada haline gelecek. Kanal İstanbul'dan geçecek demiryolu ağı ve 3. havalimanı bağlantısı ile birlikte burada yeni bir merkez oluşturulacak.

KANAL İSTANBUL'UN MAALİYETİ NE KADAR?

Projenin maaliyeti, yapılan toplantılarda 75 milyar TL olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca projenin başlamasıyla birlikte burada 1500 kişilik yeni bir istihdam sahası yaratılacak.

PROJE NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Kanal İstanbul'un ÇED raporu ve sondaj aşaması hali hazırda tamamlanmış durumda. Yakında ihalenin başlaması ve projenin 2023 yılında tamamlanması öngörülüyor. Kanal İstanbul, tamamlandığında iki yakasında 500 bin nüfuslu yeni bir şehir kurulacak. Başkan Erdoğan'ın açıklamalarına göre bu projenin tamamlanması ile birlikte İstanbul'un depreme hazırlığı da hız kazanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal