Kanada'nın Türkiye'ye SİHA satışı şartı belli oldu: Başkan Erdoğan ateş püskürdü

Kanada'nın 2020'den beri Türkiye'ye savuma sanayi ambargosu uygulaması ve SİHA kamerası satışı için İsveç'i şart koşması, ASELSAN'a olan ilgiyi arttırdı. İşte detaylar...

11.12.2023-09:43 - (Son Güncelleme: 12.12.2023-09:06) Kanada'nın Türkiye'ye SİHA satışı şartı belli oldu: Başkan Erdoğan ateş püskürdü

Kanadalı Wescam şirketi tarafından üretilen elektro-optik kameraların satışı için Kanada, Türkiye’ye SİHA kamerası satışı için İsveç’in NATO’ya üyeliğinin kabul edilmesi şartı koşuluyor.

“Senin kongren varsa benim de parlamentom var”

Gündemdeki olan konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, “Kanada, Türkiye olarak kendilerinden almayı talep ettiğimiz İHA-SİHA kameraları meselesinde tutturmuş “İsveç’te İsveç”… ABD de aynı şeyi söylüyor. Senin kongren varsa, benim de parlamentom var. Sen kongreden geçirdikten sonra F-16 meselesinde adım atacağım diyorsun, benim de parlamentom var. Parlamentomdan geçmeden benim de böyle bir adımı atmam mümkün değil. Eğer biz NATO’da iki müttefik ülkeysek o zaman dayanışma halinde eş zamanlı sen üzerine düşeni yap, Meclisimiz de gereken kararı alır. Olay bu” ifadelerine yer verildi.

Kanada’dan Türkiye’ye savunma sanayi ambargosu

Kanada, Türkiye’nin Azerbaycan’a Bayraktar TB2 SİHA sevk etmesi sebebiyle Türkiye’ye savunma sanayii ambargosu uygulama kararı almıştı. 2020 yılından bu yana Kanada’nın, söz konusu sistemleri Türkiye’ye ihraç etmediği biliniyor. Ancak Türkiye’nin SİHA ihraç ettiği ülkelere Kanada tarafından söz konusu sistemler ihraç ediliyor. Bu kapsamda Türkiye tarafından, ilk olarak ASELSAN’ın geliştirdiği CATS sistemi üzerinde iyileştirmeler yapılarak 10 ülkeye ihracatı gerçekleştirildi.

“ASELSAN yoluna emin adımlarla ilerliyor”

ASELFLIR-500’ün Türkiye’de ve Türk SİHA’larının ihraç edildiği ülkelerde kullanılmasıyla birlikte Kanadalı Wescam şirketinin, 7-8 senelik bir zaman dilimi içerisinde 1 ila 1.5 milyar Dolar arasında bir gelir kaybına uğrayacağı değerlendiriliyor. Konuyla ilgili konuşan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “ASELFLIR-500’de özellikle yüksek çözünürlük hedefleniyordu ve bunu başarmış olduk. Bugün rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki 20 kilometrelerin üzerinde insan tespiti, 80 kilometrelerde tank tespiti yapabilen ve 20 kilometrelerin üzerinde işaretleme gerçekleştirebilen bir sistemden bahsediyoruz. Bunu hem gece hem gündüz yapabiliyor. Aynı zamanda düşük ışık ortamında çok yüksek görüntü kabiliyetine sahip ve özellikle ilk defa bu sınıfta HD SWIR kamera özelliğini de kazandırmış olduk. Sisli ve deniz ortamlarında yüksek görüntüleme performansına sahip bir sistem. Kendi kendine işaretleme ayarlamasını yapabilmekle birlikte yüzde 95’in üzerinde işaretlemelerinde atış performansına da sahip. Dolayısıyla CATS ile millisini yapıp dünyaya ihraç ettik. Şimdi alanında en iyisini yaptık ve bundan sonra ilkleri yapma yolunda ASELSAN ilerliyor” cümlelerini kullanmıştı.



Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal