Kanada’da 800’den Fazla Çocuk Kilise Okulundayken Öldü

Kanada genelinde yerli halkı derinden sarsan yatılı kilise okulları sorununa bu kez de Alberta eyaletinde 800’den fazla çocuğun öldüğü eklendi.

01.06.2021-01:11 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-01:27) Kanada’da 800’den Fazla Çocuk Kilise Okulundayken Öldü

Kanada’nın resmi yayın kuruluşu olan CBC’de yer alan habere göre, British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatılı kilise okulunun bahçesinde 215 çocuk cesedi kalıntısının olduğuna yönelik haberlerin ülke gündeminde olmasından sonra, Alberta eyaletin bulunan yatılı kilise okullarında da kayıtlarda olmayan 821 çocuk ölümü olduğu bilgisine yer verildi.

CBC’ye konuşan Jackie Bromley, 215 çocuğa ait ceset kalıntılarının bulunduğunu duyduğunda, güney Alberta'daki St. Mary's Yatılı Okulundaki günlerini anımsadığını ifade etti.

Bromley, 10 yaşındayken arkadaşlarının okulun arkasında mezarlar olduğundan bahsettiklerini ama herhangi bir mezar taşını görmediğini söyledi.

CBC’nin edindiği bilgilere göre, okulun arka bahçesinde, ölen öğrencilere ait mezarlar vardı ve 1945 yılında bir görevli, okul müdürüne verdiği talimatta, mezarların iyice derin hale gelmesi için tekrar kazılmasını talep etti.

KİLİSE OKULLARINDA HER 5 ÇOCUKTAN 1'İ ÖLDÜ

Alberta'da yatılı kilise okullarında öğrenci olan her 5 çocuktan 1'inin okulda olduğu sırada öldüğü açıklanan haberde, resmi kaydı olan 139 olan ülkenin genelindeki toplam yatılı kilise okulu sayısının da aslında bilinenden fazla olduğu açıklandı.

Kayıtlardaki 139 yatılı kilise okulu sayısına, dini gruplar veya federal desteği olmadan işletilen yatılı okulların dahil olmadığı, bu sebeple aslında bu okullara olan toplam çocuk sayısı ve kaç tane çocuğun öldüğünün belirlenmesinin de güç olduğu vurgulandı.

''MEZARLARI BULMAK İÇİN TALEP EDİLEN ÖDENEK REDDEDİLDİ''

CBC’ye konuşan ve kendisi de yerli olan Alberta Üniversitesi Antropoloji Profesörü Kisha Supernant, kayıtlarda olamayan çocuk ölümlerini bölgede yaşayan insanlara rahatsızlık vermeden araştırma yapmaya çalıştıklarını, mezarların tespit edilmesine yardımcı olmak için yere nüfuz eden radar ekipmanı kullandıklarını ifade etti.

Supernant, federal hükümeti ülke genelinde eski yatılı okul bölgelerinde arama çalışmalarına finans olmaya çağırırken, 2009 yılında teknik cihazlar için istekte bulundukları toplam 1,5 milyon Kanada doları ödenek isteğinin, federal hükümet tarafından reddedildiğini aktardı.

DEFİN MASRAFLARININ FAZLA OLMASI NEDENİYLE OKUL BÖLGESİNE GÖMÜLDÜLER

Diğer yandan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporunda olan verilere göre, defin masraflarının fazla olması sebebiyle okulda ölen çocukların cesetleri, genellikle evlerine gönderilmeyerek okulun bulunduğu bölgede gömüldü.

Raporda, birden fazla yatılı okulun yüksek ölüm oranları sebebi ile mezarlıklara sahip olduğuna ihtimal verildiği belirtilirken, bu okullardan az sayıda çocuk ölümlerini resmi olarak kayıtlara geçtiğini ve mezarlarını koruduğu bilgisi verildi.

Kanada yerlilerinin tarihteki en acılı dramı olan ve en büyük çocuk istismarı olarak da isimlendirilen Yatılı Kilise Okullarının ilk olanı, 1800'lü yılların başında açıldı ve son okulu 1996'da kapatıldı.

150 BİNDEN FAZLA ÇOCUK FİZİKSEL, CİNSEL, PSİKOLOJİK İSTİSMARA UĞRADI

150 binden daha çok yerli çocuğun ailelerinden zorla alıkoyularak yerleştirildiği kiliselere ait yatılı okullarda, bu çocukların büyük bir kısmı fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet yaşayarak istismara uğradı.

Ülkede 2010'da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun kayıtlarında olan istismarların yanı sıra bazı çocukların üzerinde tıbbi deneyler de yapıldığı belirlendi.

Kanada federal hükümeti, binden fazla çocuğun aç kalarak, soğuk ve tıbbi deneyler sonucunda can verdiği yatılı kilise okullarında yaşananlar için, 2008 yılında mağdurlardan resmen özür dilediğini belirtmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal