Merkel: Belarus'a Karşı Alınan Yaptırım Kararları Doğru ve Gerekli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta yapılan Avrupa Liderler Zirvesi’nde Belarus'a karşı alınan yaptırım kararlarının gerekli olduğunu ifade etti.

31.05.2021-22:54 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-23:39) Merkel: Belarus'a Karşı Alınan Yaptırım Kararları Doğru ve Gerekli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya ile Fransa arasında çevrim içi olarak yapılan ortak bakanlar kurulundan sonra düzenlenen basın toplantısında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştükleri ve Bakanlar Kurulunda gündeme gelen konulara dair açıklamalar yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Soçi'de bir araya gelmelerine dair kendisine yöneltilen bir soruya yanıt veren Merkel, burada çekilen fotoğraflardan Avrupa'nın hareket yeteneğinden oldukça etkilenildiği sonucunun çıkarılabileceğinin altını çizerek, "AB Liderler Zirvesi'nde tedbirlerimizi çok hızlı ve kararlı bir şekilde açıklamamızın çok iyi olduğuna inanıyorum. Bunlar doğru, bunlar gerekli ve gelişmeler üzücü. Lukaşenko ve Putin'in Soçi'de buluşması buna engel değil." sözlerini kullandı.

Merkel, Lukaşenko'nun sivil topluma ve muhalefete yapılanları sert bir şekilde kınadığını dile getirerek, "Bu bizim standartlarımıza ve anlayışımıza hiçbir şekilde uymuyor." şeklinde konuştu.

''TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ''

ABD Ulusal Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Danimarka'nın yardımıyla kendisinin de katıldığı pek çok sayıda Avrupalı üst düzey politikacıyı dinlemesine dair çıkan haberleri de değerlendirerek, yıllar önce NSA bağlamında bu meselelerin tartışıldığını hatırlattı.

"O zamanki olayların açıklığa kavuşturulmasına yönelik tavrımız değişmedi." şeklinde konuşan Merkel, geçmişte doğru olan şeylerin bugün de doğru olduğunu dile getirdi.

Merkel, Danimarka yönetiminin bu meselede "rahatlatıcı" açıklamalarda bulunduğunu vurgulayarak, "Bu açıdan olayı aydınlatmanın yanında gerçekten güvene dayalı ilişkiler kurulabileceğimiz iyi bir temel görüyorum." şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Mali'deki siyasi krize yönelik Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) açıklamasına katıldığını vurguladı.

Uluslararası görevler bağlamında Mali’de bulunan Alman askerlerinin geri çekilmesine karşı çıkan Merkel, "Oradaki varlığımızın önemli olduğuna inanıyorum." açıklamasında bulundu.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE 30 MİLYON DOZ AŞI GİDECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip koronavirüs ile mücadelede Almanya ve Fransa’nın gelişmekte olan ülkelere 2020 sonuna kadar 30 milyon doz aşının gönderilmesine karar verdiğini, bu bağlamda Afrika ile iş birliğinin önemli rol oynadığını ifade etti.

FRANSA İLE İŞ BİRLİĞİNDE ANLAŞMAYA VARILDI

Toplantıda Almanya ile Fransa arasındaki savunma iş birliğini de ele alındığını söyleyen Merkel, iki ülkenin, Gelecek Hava Muharebe Sistemi ( FCAS) olarak da bilinen ortak savaş uçağının geliştirilmesi hususunda büyük ölçekte anlaşmaya varıldığının altını çizdi.

"Burada İspanya ile de geleceğin savaş uçağı için FCAS projesinde büyük ölçüde anlaşmaya varıldığı için memnunum." ifadesini kullanan Angela Merkel, FCAS konusunda yapılan müzakerelerde çözüm bulunmasının hiç de kolay olmadığını, fakat bunun, Almanya ve Fransa’nın karmaşık durumlarda nasıl iyi bir çözüme varıldığının bir örneği olduğunu söyledi.

Merkel ayrıca, Macron ile bu ay yapılacak G7 ve NATO toplantılarında koordinasyon sağlamaya hizmet edecek birçok konuyu ele aldıklarını aktardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal