Kanada Vatandaşlık Yeminine Yerli Halkların İsmi de Eklendi

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Marco Mendicinoa yaptığı açıklamada, değişiklik yapılan yeni vatandaşlık yemini yasasının Kraliyetin onay verdiğini ve bu sabah ilk kez bir yemin töreninde kullanıldığını açıkladı.

22.06.2021-22:08 - (Son Güncelleme: 22.06.2021-22:08) Kanada Vatandaşlık Yeminine Yerli Halkların İsmi de Eklendi

Mendicino, "Vatandaşlık yemini, kelimelerden daha fazlasıdır. Kamuya ait bir aidiyet beyanıdır. Yeni kazanılan hakların ve yeni yüklenen sorumlulukların kabulüdür. Bugün ilk kez yeni Kanadalılar, First Nations, Inuit ve Métis halklarının haklarını tanıyan bir vatandaşlık yemini ettiler. Yeni vatandaşlık yemini, yerli halkların haklarının çok eski zamanlardan beri bu topraklardaki varlığından kaynaklandığını kabul ediyor’’ dedi.

'KANADA VATANDAŞI OALRAK GÖREVLERİMİ YERİNE GETİRECEĞİME YEMİN EDERİM'

Daha önce, "Kanada Kraliçesi Majesteleri II. Elizabeth'e, varislerine ve haleflerine sadık kalacağıma ve gerçek bağlılık göstereceğime ve Kanada yasalarına sadakatle uyacağıma ve Kanada vatandaşı olarak görevlerimi yerine getireceğime yemin ederim.’’ açıklamasını Kanada Vatandaşlık Yemini son eklemelerle şu şekilde duyurdu:

“Kanada Kraliçesi, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'e, varislerine ve haleflerine sadık kalacağıma ve gerçek bağlılık göstereceğime ve Aborijinleri tanıyan ve onaylayan Anayasa da dahil olmak üzere Kanada yasalarına sadakatle uyacağıma ve First Nations, Inuit ve Métis halklarının Aborijin ve antlaşma haklarını tanıyan ve onaylayan Kanada vatandaşı olarak görevlerimi yerine getireceğime yemin ederim."

İKİ TARİHİ KİLİSE KUNDAKLANDI

Diğer yandan 215 çocuk cesedi kalıntısının gün yüzüne çıkmasıyla ülke gündeminde olan yatılı kilise okulları hakkında yeni bir gelişme oldu.

British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatılı kilise okullarına 100 kilometre mesafedeki Penticton Kızılderilileri Koruma Alanı ile Osoyoos Kızılderilileri Koruma Alanı üzerindeki iki tarihi kilise, kim olduğu bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından kundaklandı.

Oliver İtfaiye Şefi Bob Graham, bir televizyonun kanalına yaptığı açıklamada, "Olay yerine ve çevreye bakarak yangında sıvı yanıcı madde kullanıldığına inanıyoruz" dedi.

Her biri en az 100 yıllık olan iki kilisenin yangında tamamıyla yok olduğu kaydedilirken sözü edilen kiliselerde yatılı kilise okulları başta olarak bölgedeki yerli halka ait tarihi kayıt ve belgelerin bulunduğu yönünde düşünceler içerisinde.

Kanada’nın British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki Kamloops Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde, 29 Mayıs 2021 tarihinde yapılan kazılarda, resmi kayıtlarda olmayan 215 çocuğa ait ceset kalıntıları bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal