Kan Yapan Besinler Nelerdir?

Kansızlık genellikle kan üretiminde rol oynayan demir minerali, B9 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinden dolayı meydana gelir. Peki, kan yapıcı besinler neler? Kansızlığın belirtileri neler?

13.04.2018-14:14 - (Son Güncelleme: 05.11.2021-16:13)

Kansızlık genellikle kan üretiminde rol oynayan demir minerali, B9 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinden dolayı meydana gelir. Peki, kan yapıcı besinler neler? Kansızlığın belirtileri neler? 

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELER?

Kansızlığın belirtiler yorgunluk, bitkinlik, çabuk yorulma, ellerde soğukluk, üşüme, iştahın kapanması, kilo kaybı, uykuya eğilim, konsantrasyon güçlüğü, baş dönmesi, baş ağrısı, saçların dökülmesi, dudak kenarında çatlamalar oluşması, nefes darlığı, çarpıntıdır.

KANSIZLIĞIN NEDENLERİ

Demir eksikliği kansızlığın ana nedenlerindendir. Demir bakımından zengin olan besinleri tüketerek kansızlıktan kurtulabilirsiniz. Kırmızı et, karaciğer, dalak, tahin, pekmez, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, balık, tavuk, elma, portakal, yumurta, kuru baklagiller demir açısından oldukça zengindir.

BU BESİNLER B9 DEPOSU

B9 vitamini eksikliği yeşil sebze tüketmeyen ve fazla alkol alanlar kişilerde görülmektedir. B9 içeren besinler; karaciğer, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, ceviz, turunçgiller olarak sıralanabilir.

MİDE HASTALIKLARI B12 EKSİKLİĞİNE NEDEN OLUYOR

B12 vitamini mideden emildiği için bazı mide hastalıkları bu vitaminin eksikliğine neden olmaktadır. B12 içeren besinler; karaciğer, et, yumurta, süt, peynir, somon, ton balığı, kabuklu deniz ürünleridir

KAN YAPAN BESİNLER NELERDİR?

- Yeşil yiyecek ve içecekler anemi hastaları için oldukça gereklidir. Folik asit içermektedirler ve özellikle su teresi, karahindiba ve lahana ailesinden olan Brüksel lahanası gibi sebzeler demir açısından zengindir.

- Köri tozu, demir bakımından olukça zengin olan bir baharattır.

- Karahindiba kökü demir içeriğiyle kansızlık sorununa iyi gelmektedir.

- Kansızlığa iyi gelen diğer sebzeler arasında, maydanoz, yeşilbiber, havuç, kara lahana ve kuşkonmaz bulunmaktadır. Bu yeşil sebzeleri tüketerek kansızlık sorununu çözebilirsiniz.

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ

Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyecekler arasında ilk sırada yer alıyor.

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ BEBEKLERE VERİLİR Mİ?

Keçiboynuzu pekmezi içeriğindeki E vitaminiyle kansızlığa iyi gelmektedir. Keçiboynuzu pekmezi kansızlık sorunu olan bebeklerde kullanılabilir.

ŞEKER KAMIŞI PEKMEZİ 

Şeker kamışı pekmezi yüksek oranda demir ve B vitamini barındırmaktadır bundan dolayı da kansızlık problemini çözmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal