Kansızlık Hangi Hastalıklara Yol Açıyor?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Gürol, demir eksikliğinin dikkate alınması gereken bir hastalık olduğunu vurgulayarak belirtilerine ve tedavi yöntemlerine değindi. Detaylar haberimizde...

28.12.2020-16:09 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-17:06)

Demir eksikliğinin dikkate alınması gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Gürol, ''Demir eksikliği anemisi olan kişilerde dokulara yeterli oksijen taşınmadığı için hızlı kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı, halsizlik ve çabuk yorulma durumları ortaya çıkmaktadır'' diye aktardı.

DEMİR EKSİKLİĞİ HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR!

Demir eksikliğinin başlıca sebepleri arasında demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Gürol, demir eksikliği anemisinin çok yaygın olup her yaşta görülebileceğini söyleyerek özellikle gebelerin, bebeklerin, çocukların ve menopoz dönemine kadar kadınların daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.

Demir eksikliği anemisinin laboratuvar testleriyle tespit edilebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Gürol, şöyle dedi: ''Kansızlık, tam kan sayımı denilen laboratuvar testi ile kolayca tespit edilebilir. Hemoglobin değerinin kadınlarda 12 g/dl, erkeklerde 13 g/dl’nin altında saptanması anemi olarak değerlendirilmektedir''

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?


Demir eksikliğinin belirtilerine ve tedavi yöntemlerine dikkat çeken Uzm. Dr. Gürol, "Kansızlık belirtileri aneminin tipine, ciddiyetine göre değişiklikler gösterir. Birçok anemi tipinde ortak olan halsizlik, yorgunluk, kolay yorulma, efor ile gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı, saç dökülmesi, tırnak şeklinde değişikler, ellerde ve ayaklarda uyuşma, denge kaybı, kramp, yüzde solukluk, ağız içinde yara, unutkanlık, toprak yeme isteği gibi belirti ve bulguların varlığında anemiden şüphelenmek gerekmektedir'' dedi.

KANSIZLIK HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?

Erken teşhisin önemli olduğunu aktaran Uzm. Dr. Gürol, ''Aneminin sebebi beslenme yetersizliği gibi basit ve önlenebilir bir durumdan kaynaklanabileceği gibi kanser gibi birçok önemli hastalığın habercisi de olabilir. Ayrıca kanser dışında önemli bazı hastalıklarda da (romatizmal hastalıklar, tiroit bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi) anemi görülebileceğinden, bu hastalıkların erken tanısında da önem arz eder'' diye belirtti.

KİLO KAYBININ NEDENİ ANEMİ!

Demir eksikliğinin tanısı ve tedavisi ile ilgili konuşan Uzm. Dr. Gürol, şunları kaydetti: ''Demir eksikliğinde yeterince demir alınmamış olabilir veya hastada kan kaybı olması nedeniyle demir yetmemiş olabilir. Bu kan kaybı gözle görülebilir olabilir veya olmayabilir. Kadınlarda eğer hasta menopoz döneminde değilse, regl düzeni ve kanama miktarı açısından sorgulanmalıdır. Erkekler ve menopoz sonrası tüm kadınlar mide ve bağırsak sistemine ait nedenler açısından mutlaka incelenmelidir. Mide ve bağırsak sistemi endoskopi denilen metotla görüntülenerek anemiye yol açabilecek ülser, kolit dediğimiz bağırsak iltihabı ve kansere kadar birçok hastalığın teşhisini koymak mümkündür. Anemi tespit edildiğinde eşlik eden kilo kaybı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, kanama gibi bazı durumlar olayın ciddi bir nedene bağlı olabileceğini düşündürmektedir.''

O İÇECEKLERE DİKKAT!


Demir ilaçlarının aç karnına alınması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Gürol; çay, kahve, süt ve süt ürünlerinin emilimini azaltması nedeni ile ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''Oral tabletler veya emilim bozukluğu olanlarda enjeksiyon şeklinde demir takviyeleri yapılabilir. Demir ilaçları aç karnına alınmalıdır. Çay, kahve, süt ve süt ürünleri emilimi azaltacağından ilaçlar ile aynı anda tüketilmemeli, en az 2 saat ara ile tüketilmelidir. Demir emilimini artırmak için ilaçlar ile C vitamini içeren besinler birlikte tüketilmelidir. Diğer ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden ilaçlar arasında 2 saat ara olmalıdır. 4 hafta sonra tam kan sayımı ile değerler kontrol edilmelidir. Tedavi yaklaşık 3 ay kadar sürmelidir. Hemoglobin değeri normale dönse bile depoları doldurmak gerekir'' dedi.

DEMİR İÇEREN BESİNLER NELERDİR?


Anemi hastalarının demir içeren besinlere öğünlerinde daha fazla yer vermesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Gürol, ''Hayvansal besinlerin demir içeriği yüksektir. Özellikle kırmızı et ve ciğer demir açısından zengin kaynaklardır. Kırmızı et tüketemeyenler için beyaz et, demir açısından zengin bir kaynaktır. Ispanak, nohut, kuru fasulye, pekmez, kuru üzüm, kuru erik demir içeriği yüksek besinler arasındadır. Anemi sadece ilaç verilip düzeltilecek bir durumdan çok sebeplerinin araştırılması ve kişiye özel tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Midenizdeki bir ülser de kanser de anemi belirtileri ile karşımıza çıkabilir. Anemi düşündüren bulgular ve şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır'' diyerek sözlerini bitirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal