Kan vermek orucu bozar mı? Oruçluyken kan bağışı yapılır mı? Diyanet kan verme ille ilgili fetvası

Ramazanda oruçlu iken kan vermek oruçu bozar mı? Oruçlu iken kan bağışında bulunabilinir mi? Ramazan ayı yaklaştı her sene olduğu gibi müslümanlar orucu bozacak olan unsurları araştırmalara başladı.

01.04.2022-01:58 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-01:58) Kan vermek orucu bozar mı? Oruçluyken kan bağışı yapılır mı? Diyanet kan verme ille ilgili fetvası

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kaldı. Müslümanlar araştırmalara başladı oruç neden bozulur? Kan vermek orucu bozar mı? Kan bağışında bulunmak orucu bozar mı? Soruları en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. 

Diyanet İşleri Bakanlığından kan vermek orucu bozar mı? sorusuna gelen yanıt şu şekilde; 

Ramazan’da oruç tutarken kan vermek kan bağışında bulunmak  orucun bozulmayacağını bildirmiş. (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenmek, gıda almak kapsamına girdiği için orucu bozmaktadır. 

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır.

Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur.

Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Orucu neler bozmaktadır? 

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlarda bulunmak orucu bozmaktadır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler orucu bozmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı şekilde orucu bozan unsurlar arasında yer almaktadır. 

Farkında almadan ağızımızın içindeki kanı yutmak orucu bozmaz. Fakat dışarıdan alınan kan orucu bozmaktadır. 

Orucu neler bozmaz ? 

Oruçlu olduğunu unutarak yiyip, içmek. Ağıza gelen kusmuğun geri gitmesi.Ağzını yıkadıktan sonra kalan yaşlığı tükürükle yutmak. Dişler arasında kalan nohuttan küçük olan şeyi yutmak. Dudaktaki yaşlığı yutmak. Oruçluyken ağıza yaş yada ter girerse bir iki damla gibi az ise bu durumda orucu bozmaz. 

kan vermek orucu bozar mı

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal