26.01.2021-16:48 (Son Güncelleme:26.01.2021-16:48)


1

Eski dönemlerde damat adayını beğenen kızlar, yaptıkları Türk kahvesinin içerisine tuz ekleyerek evliliğe sıcak baktıklarını ifade ederlerdir. Günümüzde bu âdet devam ettirilse de burada anlatacağımız tuzlu kahvenin bu konuyla pek bir alakası yok.



2

Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’da yer verilen araştırma, tuzun içerisinde bulunan sodyum iyonlarının kahvenin acı tadını bastırdığını ve tadının daha iyi olmasını sağladığını ortaya koydu. Kahvenizin içerisine her zaman tuz eklemeniz sağlıklı olmayabilir ancak, kahveniz çok acı olduğu zaman bir tutam tuz eklemek tadını yumuşamasına yardımcı olacaktır.



3

Eskilerden Gelen Bir Gelenek

Eskilerden Gelen Bir Gelenek

Ünlü yemek kitabı yazarı ve gıda bilimi uzmanı Alton Brown, takvimler 2009’u gösterdiği günlerde sunduğu bir televizyon programında bir fincan kahvenin içerisine bir tutam tuz eklemenin kahvenin acı tadının dengelenmesini sağladığını belirtti. Bunun yanı sıra, kahve yaparken bir fincan suya iki kaşık kahve ve yarım kaşık koşer tuzu eklenmesi önerisinde bulundu.



4

Tabi bunu öneren ve tuzlu kahve yapan ilk kişi Brown değildi. Tarih boyunca pek çok toplum tuzlu suyla kahvesini pişirirdi veya kahvesine daha sonra tuz eklerdi. Bu ülkeler arasında Macaristan, Sibirya, İskandinav ülkelerinin bazıları ve hatta Türkiye de var.



5

Tuzlu deniz suyunun nehirlerden gelen tatlı su ile karıştığı kıyı ülkelerinde kahve hazırlanırken az miktarda tuzlu su kullanmak normal bir durumdu. Ayrıca, pek çok toplumun askeri ordusunun düşük kaliteli acı kahvenin tadını daha iyi bir hale getirmek için içerisine tuz eklediği biliniyordu.



6

Kahvenin Acılığını Almakta Başarılı

Kahvenin Acılığını Almakta Başarılı

Tuzun önemli bileşenlerinden biri olan sodyum kahvenin acı tadını dengelemede etkili olduğu bilimsel bir gerçektir. Bunun nedeni ise tat tomurcuklarının acı yerine tuz tadına tepki vermesidir. Bu yüzden sodyum kahvenin acı tadını bastırmak için şekerden daha doğru bir tercihtir. Şeker kahvenin acı tadını maskelerken, tuz tadı tamamen dengeler.



7

Suyun Tazeliği de Kahve Tadında Etkili

Suyun Tazeliği de Kahve Tadında Etkili

Alton Brown, uzun süre ısıtıcıda kalan suyun bayatladığını belirtirken, suyun bayat olup olmamasının kahvenin kalitesi kadar önemli olduğunu söyledi. Tuz, özellikle bayatlamış suyun tadının daha iyi olmasını sağlayarak kalitesinin de artmasını sağlayacaktır. Şeker tüketimini azaltmak isteyen kişilerin veya sağlık sorunu olanların şeker yerine tuz kullanması mantıklı bir seçim olabilir.



8

Az miktarda tuz tüketmenin herhangi bir zararı olmaz ancak çok fazla tuz tüketimi kalp sağlığını tehlikeye sokabilir. Kahvenize tuz eklemek başta kulağa hoş gelmese de çeyrek çay kaşığı kadar tuz eklemek zarardan çok yarar sağlar.



9

Unutulmaması gereken bir diğer konuda kaliteli kahvelerin düşük kalitelilere kıyasla daha az acı bir tadı olmasıdır. Bu yüzden, tükettiğiniz kahveler kaliteliyse tuz koymanıza hiç gerek yok. Son olarak, çok fazla şeker veya krema kullanmanızı gerektiren kahvelerin de sağlıklı bir seçim olmayacağını unutmamalısınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR