Kahve severlere müjdeli haber! Tayland’dan gelen kahve tohumları filizlendi! Ülke ekonomisine ciddi katkıları olabilir

Son zamanlarda artış gösteren kahve fiyatlarından dert yanan kişiler müjdeli haber geldi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (BATEM) Tayland’tan getirttiği kahve tohumları filizlenmeye başladı. Ayrıntılar haberimizde...

14.08.2022-10:53 - (Son Güncelleme: 14.08.2022-12:40)

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), Türk ekonomisine katkı sağlayacağı inancıyla Tayland’dan kahve çekirdekleri getirdi. Getirilen kahve çekirdeklerini saksılara yerleştiren BATEM çalışanları tohumların filizlendiği müjdesini verdi. 

Kahve severlere müjdeli haber

BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, kahve yetiştirmenin hem çiftçiye hem de Türk ekonomisine ciddi katkıları olacağını söyleyerek Kahve içmek için ciddi anlamda döviz ödüyoruz. Ekonomik olarak katma değeri yüksek bir ürün. Kahveyi de Türkiye’nin bir değeri olarak burada çalışıp üreteceğiz. Yüksek teknolojik seralar da muz yetiştiriyoruz, kahve neden olmasın? Ülkemize ekonomik katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

İlk denemeyi BATEM yaptı

Türkiye’de ilk kez bir kahve yetiştirme denemesi yaptıklarını söyleyen Ünlü, ‘’Bu ürünümüzün adı kahve. Enstitümüz 1934 yılında kurulduğunda narenciye ile birlikte kahve ve muz fidanları da Türkiye’ye getirilmiş. O yıllardaki hava şartları, örtü altı seracılık teknolojileri çok ileri olmadığı için kahve ve muz çalışmaları Antalya’da yapılmış ama kayda değer bir gelişme olmamış. Özellikle bugün Gazipaşa, Alanya, Anamur bölgesinde açık alanda bu ürünler üretilebilir diye o yıl ki çalışmalarla rapor edilmiş. Kahve o yıllarda olmuyor ama günümüzde iklim değişikliklerinin yaşanması sonucu bıraktığımız çalışmayı, tekrar gündeme getirdik” ifadelerine yer verdi.

BATEM Kahve

Kahveler örtü altında üretiliyor

Günümüzdeki insanların büyük çoğunluğunun kahve tüketmeyi sevdiğini vurgulayan Dr. Ünlü, ‘’2020 yılında pandemi dolayısıyla yurt dışından tohumları getirtemedik. Geçen yıl tohumlarımız geldi, bu yıl da saksılarda çimlendirdik, rehabilitasyona tabi tuttuk, 3 aylık oldu fidanlarımız. Bunları büyütüp proje çerçevesinde özellikle Antalya’da Kayaburnu tesisimizde, örtü altında kahvenin olabilirliğini ve Alanya Gazipaşa gibi bölgelerimizde açık alanlara dikerek, bunun adaptasyon çalışmalarını yapacağız” dedi.

Tohumlar Tayland’dan geldi

Kahve tohumlarını Tayland’dan getirdiklerinin altını çizen Ünlü, ‘’Bu türler arabica denilen bir tür. Tayland’dan işlenmemiş çekirdek olarak geldi. Bunları uygulamalarla saksıda geliştirip, 3 ay sonra bahçelerde biraz daha güçlendirdikten sonra adaptasyon çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kahve Yemen’den gelirmiş, bundan sonra kahve Türkiye’ye BATEM’den gelecek diyebiliriz. Kahve içmek için ciddi anlamda dövizle ödüyoruz. Ekonomik olarak katma değeri yüksek bir ürün. İnşallah ben inanıyorum ki Türk çiftçisi çok hızlı bir şekilde yetiştirebilecektir. Biz de elimizden gelen desteği vererek kahveleri BATEM’den alırız ve ülke ekonomisine katkı sağlarız diye düşünüyorum”  diye konuştu.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal