ABD Çin gerilimi tırmanıyor! 29 savaş uçağı ve 6 savaş gemisi Tayvan açıklarında

Dünyanın konuştuğu ABD Çin gerilimi tırmanmaya devam ediyor. Tayvan Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Çin 29 savaş uçağı ve 6 savaş gemisini Tayvan açıklarında konuşlandırdı. İşte detaylar...

14.08.2022-09:29 - (Son Güncelleme: 14.08.2022-09:55)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yaptığı ziyaret sonrasında ABD ile Çin arasında yaşanan gerginlik yükselmeye başladı. Dünyanın dikkatle takip ettiği bu gerilimde yeni bir gelişme daha yaşandı.  Tayvan Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Çin 29 savaş uçağı ve 6 savaş gemisini Tayvan açıklarında konuşlandırdı. Bu durum ‘’Çin savaşa mı hazırlanıyor?’’ sorusunun akıllara gelmesine sebep oldu.

29 savaş uçağı ve 6 savaş gemisi Tayvan açıklarında 

Tayvan Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Çin’e ait hava ve deniz araçlarından Ada çevresinde görülen uçaklardan 13'ünün, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusuna ve Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesinin (ADIZ) güneybatı bölümüne uçtuğu ifadeleri yer aldı. Bakanlık söz konusu araçların yer füze sistemleri, elektronik takip cihazları ve devriye uçaklarıyla izlendiğini de kaydetti. 

ABD Çin gerilim

ABD Çin gerilimi tırmanıyor

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 2-3 Ağustos 2022 tarihleri arasında Tayvan’a yaptığı ziyaret sonrasında Çin ordusu Ada etrafında askeri tatbikatlar yaparak ABD’ye gözdağı vermişti.

Çin ordusu, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.

Nancy Pelosi’den önce Tayvan’ı 1997 yılında eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich de ziyaret etmişti. 25 yıl sonra bu ziyareti yapan isim ise Pelosi oldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal